Rubriek: Raadspraat PvdA

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

"Het moment waar sommigen met smart op wachtten en anderen met angst en beven tegemoet zagen is inmiddels een voldongen feit. Het kabinet is gevallen. CDA en VVD kwamen er niet meer uit met Geert. Er lag een unieke kans op een nieuwe start voor Nederland waarmee het begrotingstekort op orde gebracht had kunnen worden en de pijn eerlijk verdeeld.

In plaats daarvan is met stoom en kokend water het Catshuis-akkoord omgetoverd in Kunduz-akkoord. Sommige mensen ervaren het Kunduz-akkoord als een nieuwe start. Ik zie het vooral als een valse start. Het Centraal Planbureau vindt de bezuinigingsvoorstellen zelfs nog zo vaag, dat zij niet met een doorrekening van de plannen kunnen komen.  Kortom, absoluut nog geen reden om eens even lekker opgelucht adem te halen. De afgelopen anderhalf jaar is ons land bestuurd door een minderheidskabinet. Er zijn veel veranderingen ingevoerd en aangekondigd. Gemeenten kregen veel minder geld uit de grote pot van Den Haag. Daarbovenop ook nog de decentralisatie van de jeugdzorg, begeleiding in de Wmo en de zorg voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt (Wet werken naar vermogen).

Maatregelen die veel reuring in de maatschappij teweeg hebben gebracht, er is heel veel actie gevoerd door leraren, door mensen met een handicap, door vakbonden, door minima, door studenten, door ouders van kinderen in het speciaal onderwijs enzovoorts. Ook het ambtelijk apparaat heeft keihard gewerkt om zich voor te bereiden op de decentralisaties. Het coalitieakkoord is helder; zwakkeren en zij die het niet kunnen betalen worden ontzien als het gaat om de economische en financile situatie. Ons college heeft er alles aan gedaan om, binnen de (ontwerp-)kaders van de wet, invulling te geven aan die belofte. De PvdA zal er ook alles aan doen om die belofte in te lossen. Of je nu blij bent dat het kabinet gevallen is, of niet. Feit is, dat we als lokale overheid niet weten waar we aan toe zijn. Anderhalf jaar voorbereidend werk voor niets geweest? Zullen de wetten nog wel ingevoerd worden? En zo ja, op welke onderdelen worden ze gewijzigd? Voor de lokale overheid is het een onzekere tijd.

De fractie van de PvdA zal de ontwikkelingen in ieder geval goed volgen en iedere kans aangrijpen. En een van die kansen krijgen we op 12 september. Dan hebben we namelijk het grote voorrecht om weer te mogen stemmen. En hoewel ik veel mensen spreek die de gang van zaken binnen de politiek beu zijn, vind ik dat zolang er nog mensen sterven in de strijd voor democratie, we onszelf moeten verplichten de gang naar de stembus te maken. Ik hoop u te spreken in aanloop naar de verkiezingen!"

Kristy van den Berg,
Raadslid PvdA Kampen.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41