Onderdak voor familie Hazeweijer

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Een aantal weken geleden waren Joyce en Roland Hazeweijer nog radeloos. Al vijf jaar hadden ze geen onderdak meer en zonder inkomen en met een grote schuld konden ze niet meer op steun van instanties rekenen. Voor het gezin met twee kinderen en honden had het verhaal gelukkig een goede afloop. Op 8 december kunnen ze een woning betrekken aan de Wortmannstraat in Kampen. "Wij hebben geluk gehad maar we zouden ook willen dat anderen geholpen worden", zo vertellen de Hazeweijers, die op dit moment nog in een geïmproviseerde woonruimte verblijven boven het Leger des Heils.


Families die in dezelfde moeilijke omstandigheden verkeren, belanden volgens hen nog tussen wal en schip. "Ik zou willen dat dit soort situaties bekend wordt bij de politiek", stelt Roland. "Nederland moet weten dat er verschrikkelijk veel bedekte armoede is."


Spoedvergadering


Toen het gezin Hazeweijer ongeveer een maand geleden met hun rug tegen de muur kwam te staan, omdat ze niet meer terecht konden bij de familie waar ze op dat moment verbleven, hoorde Erwin Otten van De Kern, maatschappelijke dienstverlening, van hun probleem. "We kwamen overal voor dichte deuren te staan, zoals bijvoorbeeld bij de woningbouwvereniging en daarom werd er een spoedvergadering  door Otten op touw gezet. Hierbij waren de Sociale Dienst, deltaWonen, de school van onze kinderen, Jeugdzorg,  en "10" Voor Toekomst (-een programma van het Leger des Heils voor gezinnen die met complexe problemen kampen-red.)."


Na een drie uur durend overleg werd besloten dat "10" Voor Toekomst het gezin nu gaat begeleiden en toezicht houdt. "Het Leger des Heils is een soort buffer die het huis voor ons huurt van deltaWonen en wij huren het weer van het Leger des Heils."


Volgens Roland is er duidelijk een groot opvangprobleem voor families in Nederland.  De woningbouwverenigingen hebben ons doorverwezen naar hulpverlening, maar ze weten dondersgoed hoe vol het overal is. We hadden dan naar de Herberg gemoeten in Zwolle maar voor kinderen is er niets en dan raak je ze kwijt aan Jeugdzorg." De Hazeweijers kenden een familie met een kind van elf die van de ouders werd gescheiden. "Dat werd een drama, hij kreeg zelfmoordneigingen en at niet meer. Na een half jaar kwam het gezin onder toezicht te staan, maar die jongen is beschadigd.  Instanties zien dat niet."


Gelukkig konden Roland en Joyce bij hun kinderen blijven. "Het Leger des Heils had ook geen ruimte maar heeft speciaal voor ons een kamertje ingericht", vertelt hij over de kleine ruimte met een stapelbed en een bankje waar ze nu tijdelijk verblijven.


Landelijk probleem


Schrijnende gevallen, gezinnen die op straat komen te staan, zwevers en thuislozen. Volgens Roland is er echt armoede in Nederland. "Er wordt een heel drama gemaakt over een jongen die naar het buitenland moet, maar er is geen aandacht voor de problemen hier. Neem maar eens een kijkje op de vele vakantieparken waar bijvoorbeeld gescheiden vrouwen met hun kinderen tijdelijk verblijven. Daar worden woekerwinsten gemaakt en betaal je voor een klein kamertje al 800 euro in de maand. " "Op Marktplaats zie ik hoe vaak er om woonruimte wordt gevraagd", vult zijn vrouw Joyce verder aan. "Dan denk ik: valt mij dat nu alleen op?"


De Hazeweijers spreken over een landelijk probleem. "Er zijn zoveel mensen die de huur niet kunnen betalen. Sociale woningcorporaties horen sociaal te denken, maar als je na twee keer de huur niet kunt betalen wordt je eruit gegooid. Wij konden nergens meer aan een woning komen omdat we vroeger een paar wietplantjes hebben gehad. Gezinnen met kinderen vallen tussen wal en schip", aldus Roland. "Ook de medewerkers van de school van onze kinderen hebben zich voor hun hardgemaakt zodat ze er gewoon konden blijven. Gelukkig heeft het voor ons nu goed uitgepakt maar het had ook anders gekund..."


Wie hierop wil reageren of contact wil met de familie Hazeweijer kan mailen of bellen met de redactie van de Brug, redactie@brugmedia.nl; (038) 333 10 27).