Lezing over stadskastelen en buitenhuizen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Rond de Dag van het Kasteel organiseert cultuurZIEN twee lezingen over kastelen in de gemeente Kampen. De eerste lezing over Stadskastelen in Kampen vindt plaats op vrijdagavond 10 juni om 19.00 uur. Op maandag 13 juni om 14.00 uur, de Dag van het Kasteel, staan kastelen en landhuizen rond Kampen centraal. Beide lezingen vinden plaats in het Huys der Kunsten, Voorstraat 20.


 


Op tweede Pinksterdag wordt in het gehele land aandacht besteed aan het kasteel. Ook voor Kampen zijn kastelen een interessant onderwerp. Binnen de grenzen van de huidige gemeente Kampen verbindt het onderwerp kastelen de stad Kampen met de omliggende kerkdorpen. In en rond Kampen hebben vele kastelen en buitenhuizen gestaan. Aanvankelijk bewoonde de adel een kasteel in de omgeving en daarnaast hadden zij een prestigieus huis in de stad, een stadskasteel. Later waren het de welgestelde patriciersfamilies uit de stad, die 's zomers een buitenhuis betrokken. Vooral IJsselmuiden en de Veluwezoom bij Oldebroek waren in trek. Aan beide onderwerpen, Stadskastelen en Kastelen en Buitenhuizen, heeft cultuurZIEN in het verleden aandacht besteed. De Dag van het Kasteel op tweede Pinksterdag 13 juni is een welkome aanleiding om alle oude en nieuw verworven kennis samen te voegen in twee lezingen.


Op vrijdagavond 10 juni om 19.00 uur is het onderwerp Stadskastelen in Kampen. Met behulp van lichtbeelden worden belangstellenden meegenomen naar de huizen van stadsbestuurders uit lang vervlogen tijden. Op maandag 13 juni om 14.00 uur ontmoet men roofridders (de Voorst en Buckhorst), standvastige freules (Wittenstein en Werkeren) en flanerende Kampenaren (Meerzicht en Laanzicht).


Beide lezingen worden gehouden in het Huys der Kunsten, Voorstraat 20. Bijwonen van de lezingen kost 7, 50 euro per lezing van ca. 1½ uur. Graag vooraf even aanmelden voor deelname bij cultuurZIEN,


 (038)331 10 24 of e: kunst@cultuurzien.nl


 


 

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden