Gerards schier onmogelijke missie (deel 9)

· leestijd 3 minuten Sport

Sportjournalist Gerard Meijeringh van BrugMedia is op 6 november een van de ruim 46.000 deelnemers van de Marathon van New York. Samen met zeven andere lopers loopt hij voor Stichting Marathonlopers voor het Gehandicapte Kind (SGMK) met als doel om een onderkomen te realiseren voor Rüzgar Terapi, een opvang voor gehandicapte kinderen in het Turkse Istanbul. De komende maanden houdt Gerard als huis-tuin-en-keuken-loper de lezers van De Dijk en Brugnieuws.nl op de hoogte van zijn ervaringen in de aanloop naar de marathon.


Deel 9: Sociaal

Hardlopers zijn sociaal. Deze conclusie kan ik wel trekken als huis-tuin-en-keukenloper, die zich sinds enkele jaren is gaan bezighouden met hardlopen. In deze maatschappij, waarin individualisme hoogtij viert, voelt dat als een warme deken.

Het viel mij voor het eerst op tijdens de Prutloop van atletiekvereniging Isala '96 enige jaren geleden. Veel mensen waren oprecht geïnteresseerd in mijn persoon, namen volop de tijd en waren zeer vriendelijk. Onder de deelnemers heerste een relaxte sfeer, waarin ik me meteen thuis voelde. Macho-gedrag was uit den boze. Ook bij andere loopevenementen heb ik louter positieve ervaringen opgedaan. Toppers die je in een zucht voorbij rennen nemen wel even de moeite om te vragen hoe het met je gaat. In een woord geweldig. In welke andere sport vind je dat? Mijn conclusie. Hardlopers zijn cool en sociaal. Je hoeft niet stoer te zijn als hardloper. Deze mentaliteit spreekt me wel aan.

Bij hardloopevenementen kom je de meest vreemde figuren tegen, Zo spurtte mij tijdens de IJsselloop in Deventer een hardloper voorbij op blote voeten. Ik kon mijn ogen niet geloven, maar hij wekte niet de indruk dat hij gebrek had aan comfortabele schoeisel. Of een oudere man van dik over de 60 jaar die met gemak de 15 kilometer overschrijdt en je buitengewoon vriendelijk toespreekt. Het zijn zo maar wat voorbeelden, maar het grote voordeel is dat bijna iedereen benaderbaar is. Bovendien vind je altijd wel iemand waarmee je even lekker ontspannen kunt babbelen. Zo ook tijdens de 30 van Almere. Tijdens de 30 km-loop kwam ik spontaan in een groepje terecht met een hoog 'marathon van New York-gehalte'. Een atleet uit Hoofdorp, die vorig jaar de marathon van New York volbracht, en een loopster die net als ik straks aan de start sta in de VS. Er volgde een prachtige conversatie en de kilometers vlogen voorbij. De atleet vertelde verhalen over het enthousiaste publiek langs de weg, de hectische start, het uitzicht vanaf de Verrazo-Narrows Bridge, de energierepen die je niet moet aanpakken wil je maagproblemen voorkomen en de moeilijke laatste kilometers. Toen hij overschakelde op zijn werk en HTS-achtige details ging vertellen haakte ik af en stamelde ik af en toe ja, ja, ja. De laatste vijf kilometer deed hij er het zwijgen toe. We hadden genoeg aan onszelf om de laatste kilometers uit te lopen in de brandende zon.

Het sociale aspect van de atleet komt ook duidelijk naar voren bij de marathon van New York. Veel lopers richten zich op deze marathon met als doel om geld binnen te halen voor een goed doel. Zo is daar bijvoorbeeld IJsselmuidenaar Hans Koster die geld wil binnenhalen voor onderzoek naar de ziekte Alzheimer (zie www.lopenvooralzheimer.nl). Een nobel streven. Hij heeft het goed aangepakt en heeft inmiddels al veel geld binnengehaald. Ik zet mij samen met zeven andere lopers in om de omstandigheden voor gehandicapte kinderen in het Turkse Istanbul te verbeteren. Inmiddels is er een goed dialoog met de plaatselijke politiek in Turkije en de vooruitzichten zijn positief. Veel politici in Istanbul zijn ervan doordrongen dat er iets moet veranderen en dat de omstandigheden van gehandicapte kinderen en hun ouders moeten verbeteren. Daar wil ik mij als huis-tuin-en-keukenloper graag voor inzetten. Mijn hoop is dat u als lezer onze actie ondersteunt en geld overmaakt. Alvast bedankt!

Volg Gerard op:

www.facebook.com/g.meijeringh
gerardmeijeringh.hyves.nl
twitter.com/alisanGM

Steun sportjournalist Gerard Meijeringh in de missie voor een onderkomen voor Rüzgar Terapi in Istanbul en maak een bedrag over op SMGK-rekeningnummer 111.40.74.78. Graag dan ook even een mailtje sturen naar sport@brugmedia.nl. Al deze personen die mij een hart onder de riem willen steken krijgen een eervolle vermelding op Facebook, Hyves en Twitter. Alle bedragen zijn welkom. Alvast bedankt. Samen werken aan een betere toekomst voor het gehandicapte kind.

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 9 uur geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 12 uur geleden