Raadspraat: bijdrage Wisse Ruyter (D66) over 'Zwembadpopulisme'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De Brug geeft de partijen uit de gemeenteraad de gelegenheid om periodiek een column in te sturen over een actueel onderwerp. Deze week Wisse Ruyter van D66.


"Stop het zwembadpopulisme en kijk naar de feiten. Voor D66 is het duidelijk: de twee zwembaden in onze gemeente kosten te veel geld. Daarom zou er een moeten sluiten. De meeste partijen weten dat ook wel, maar ze durven het nog niet te erkennen.


Coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, PvdA en VVD hebben aan het begin van deze raadsperiode besloten te onderzoeken of het zwembad Sonnenberch in IJsselmuiden kan worden geprivatiseerd. De conclusie van het onderzoek is helder: als iemand het al wil overnemen dan zou die er een flinke som geld bíj willen. Bovendien is het dan de vraag hoe lang het bad open blijft. Een zwembad is geen vetpot. Uitstel van executie dus. Zo'n privatisering zou vooral voor de coalitiepartijen een uitkomst zijn, zij kunnen dan de exploitant aanwijzen als zondebok als het zwembad alsnog sluit. Want laten we eerlijk zijn, de meeste raadsleden kijken helemaal niet naar de zwembadbehoefte: de kiezer in IJsselmuiden moet tevreden worden gehouden. Zwembadpopulisme.

Het is echter de vraag of die kiezer wel zo blij is met een zwembad als straks gekort wordt op sociale voorzieningen en de lasten omhoog gaan. De bezoekersaantallen van Sonnenberch zeggen genoeg: wanneer bent u er voor het laatst geweest? Ondertussen wordt zwembad De Steur met elastiekjes bij elkaar gehouden. De raad had al een eisenprogramma voor nieuwbouw opgesteld, maar de meeste partijen leken daar onlangs niet meer zo zeker over: kon het niet wat eenvoudiger? Een terechte vraag; alle extra pierebadjes, whirlpools en glijbanen kosten geld. Steeds minder Nederlanders gaan een dagje zwemmen, dus het kan wel wat minder. De vraag is echter of alleen een kaal bad zo aantrekkelijk is. Bovendien heerst de vraag of het oude zwembad niet kan worden gerenoveerd. Maar zou je dat wel moeten willen als de kosten ongeveer gelijk aan nieuwbouw zijn?

De Steur is niet gebouwd met hedendaagse eisen van kwaliteit en duurzaamheid in gedachten. Bovendien staat het bad op een ongelukkige locatie, het is niet bepaald een mooie aanblik in het Groene Hart. D66 zoekt liever naar rationele oplossingen en heeft een compromisvoorstel. Waarom zouden we niet een eenvoudig en duurzaam zwembad bouwen met ruimte voor uitbreiding, net zoals met het oude bad is gedaan. Zo houden we de exploitatiekosten voorlopig laag en kunnen we in economisch betere tijden altijd nog uitbreiden als daar behoefte aan is. En waarom zouden we dat bad niet in de buurt van het (huidige) treinstation zetten? Dan leiden de besluiteloze politici geen gezichtsverlies in IJsselmuiden en verdwijnt er weer een lelijk stuk beton uit het groene hart."