Masterclass (Brand)Veilig Leven

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


(door Richard Tennekes)


KAMPEN - Afgelopen woensdagavond organiseerde de brandweer Kampen samen met wijkvereniging 'Het Bos'  in IJsselmuiden een masterclass (Brand)Veilig Leven. De 17 aanwezige buurtbewoners kregen een interactieve presentatie met veel stellingen en mochten praktijkoefeningen doen .


Tijdens de interactieve presentatie stelden de bewoners de meeste vragen over rookmelders en vluchtwegen. Een voorbeeldvraag was 'hoe maak je een goed vluchtplan en hoe kun je daarmee oefenen?'. Ook de brandende frituurpan kwam voorbij en daar werd nadrukkelijkbij  aangegeven: ga er niet mee lopen en blus het nooit water overheen. De beste oplossing is om voorzichting een deksel op de frituurpan te leggen zodat het vuur dooft.


Jeroen Mulder van de brandweer Kampen gaf aan dat het centrale thema van deze voorlichting is 'zelfredzaamheid en burgerparticipatie'. Met andere woorden burgers kunnen al heel veel doen voordat de brandweer op de plaats van bestemming is. Een goed voorbeeld is om regelmatig de batterijen van de rookmelders te controleren. Daarnaast zou ieder huis een goed vluchtplan moeten hebben dat af en toe met debetrokken bewoners wordt geoefend. Ook is een blusdeken een must in ieder huis, want zo kunnen zware en zeer zware brandwonden voorkomen worden.


In de nabije toekomst wil de brandweer Kampen ook voorlichting gaan geven in de dorpen van de gemeente Kampen. Een van de redenen hiervan is dat de brandweer meer tijd nodig heeft om op de plaats van bestemming te komen. Deze bewoners kunnen nog meer zelf doen voordat de brandweer ter plekke is.


Tot slot gaf Jeroen Mulder aan dat elke wijk in gemeente  Kampen een masterclass bij de brandweer Kampen kan aanvragen.


 


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00