Afvallen zonder verboden

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Elke dag chocola of chips eten en toch afvallen en slank blijven. Soms zie je wel eens van die geluksvogels, die maar eten wat ze willen zonder ooit dik te worden. Hoe doen ze dat toch? De uit Kampen afkomstige Mieke Kosters geeft dinsdag 14 juni vanaf 19.30 in de bibliotheek een lezing over haar nieuwe boek 'Het geheim van slanke mensen.'


 


Aan het publiek ontrafelt de gewichtsconsulente dan de geheimen van een nieuwe afslankmethode. Deze is gebaseerd op het positieve eet- en drinkgedrag van types, die in hun jaloersmakende maten gewoon lekker toastjes met brie blijven wegknabbelen.

"Vanaf mijn vijftiende ben ik al met afvallen bezig geweest", vertelt Kosters, die eigenlijk nooit echt overgewicht heeft gehad. Met een lengte van 1.72 probeerde ze niet boven de zeventig kilo uit te komen. Op dit moment is de in Amsterdam wonende moeder van drie kinderen slechts 62 kilogram licht. "Ik had altijd slanke mensen om me heen die zeiden dat ze lekker alles konden eten wat ze wilden. Daarom werd ik nieuwsgierig naar wat ze aten. En toen merkte ik dat een vriendin, die zei dat ze echt weer chocola moest hebben, er slechts twee blokjes van at, terwijl ik de hele reep nam. En degene die riep dat ze bitterballen nooit kon weerstaan, at er tijdens een feestje alleen twee terwijl ze de chips en kaasjes liet staan. 'Hier zit de crux', dacht ik toen. Die mensen aten gevoelsmatig alles wat ze wilden, maar nooit teveel."

Logische keuzes
"Het gaat er eigenlijk om dat je logische keuzes maakt en als je 'nee' zegt dat niet voelt als frustratie. Bij een dieet is er veel verboden en kun je niet genieten van wat je lekker vindt. Natuurlijk weet je wel wat slecht voor je is, dus de hele dag snoep en chips eten is niet aan te raden. Maar als je slimmer denkt verlies je kilo's," vertelt Kosters die zichzelf een snoeperd noemt, maar na de geboorte van haar laatste kind wel snel twintig kilo kwijtraakte. "Geniet maar wel met mate. Natuurlijk moet je daar voor oefenen. Ik heb een model bedacht waarmee je dat jezelf kun aanleren."

Kosters methode is ontstaan uit haar eigen ervaring en aangescherpt met kennis van experts op het gebied van cognitieve gedragstherapie. "Vaak verzin je excuses voor je eetgedrag. Zoals 'ik zit niet lekker in mijn vel', of 'mijn man eet ook altijd chips.'" Volgens Kosters methode leer je ook hoe je voor slankere producten kunt kiezen en hoe je voorkomt in lastige situaties te raken.
"Soms denk je":  wil nú iets lekkers!' Ik noem dat peutergedrag, maar door lange termijn denken krijg je inzicht in je eigen excuses. Als je dat al erkent heb jíj de regie, dan overkomt het je niet meer. vroeger was het eten dat regeert; nu ben je zelf de baas."

Iedereen heeft zijn eigen eetpatroon. In haar boek geeft Kosters daarom een leidraad en er staan ook gezonde tips en dagmenus in. Chocoholics kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een 'Chocoladedag' waar je rustig twee bonbons, een Brosje en chocomousse mag eten. En er is een 'Drankdag', waarop je wel vijf glazen wijn mag drinken.

"Doordat je tevreden bent met je keuzes en ervan geniet, heb je niet het gevoel dat je wat mist. Je eet echt wat je wilt, het 'overkomt' je niet meer en je voelt je krachtiger en prettiger. Vroeger was het en en en nu of of", vat Kosters het nog even samen."Alles mag, maar je zult dan niet langer teveel willen eten."

Voor degenen die de lezing willen bijwonen, worden er geheel in 'Mieke Kosters-stijl' lekkere bitterballen geserveerd.

De lezing duurt van 19.30 tot 21.30 uur en wordt georganiseerd door Bibliotheek Kampen in samenwerking met Plantage boekhandel Bos.  Een kaartje kost 5 euro. Leden krijgen een euro korting.