Ondernemersfonds krijgt 30.000 euro voor overbrugging zomer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De schatkist waaruit ondernemers in de binnenstad geld voor gezamenlijke initiatieven halen, is praktisch leeg. Het college heeft daarom besloten een renteloze lening van 30.000 euro te verstrekken, totdat alle heffingen van reclamebelasting binnen zijn.

De reclamebelasting is ingevoerd per 1 juni, maar het duurt even voordat alle ondernemers zijn aangeschreven. Het kan nog tot na de zomer duren voordat iedere belastingplichtige betaald heeft. Het fonds heeft relatief hoge aanloopkosten gemaakt en is nagenoeg platzak. Met het zomerseizoen voor de deur en een binnenstad die wel wat reuring kan gebruiken, heeft het college besloten het fonds een voorschot te geven.

De kosten worden betaalt uit het potje dat bedoeld is voor citymarketing. Hierdoor is dit potje vier maanden lang leger dan gepland. Bij het aangaan van nieuwe verplichtingen bedoeld om de stad in de markt te zetten, moet de gemeente dus rekening met dit verminderde bedrag houden.

Wethouder Pieter Treep erkent dat de binnenstad op dit moment wel wat vertier kan gebruiken. Hij hoopt dat de lening daar enige verandering in kan brengen. Bovendien prijst hij de eigen initiatieven van ondernemers zoals de Kamper Kadefeesten die ook dit jaar weer plaatsvinden en evenementen georganiseerd op de plantage. "Die reuring hebben we nodig. Dat trekt mensen naar de stad", aldus Treep, om daar met een knipoog aan toe te voegen: "En we vinden het ook niet erg als zij wat uitgeven. Daarvan moeten de ondernemers het immers hebben."

Het ondernemersfonds betaalt de lening terug als zij de inkomsten van de reclamebelasting binnen heeft. De lening kost de gemeente een theoretische rente van 450 euro.

(door Nick de Vries)

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden