Verdachte zocht zelf hulp op politiebureau

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - Een 26-jarige verdachte van mishandelingen en diefstallen in Kampen stapte zelf naar het bureau, "voordat het mis zou gaan met hem of anderen", zei zijn advocaat donderdag ter zitting. Tegen J.D. werd een jaar cel, waarvan ruim de helft voorwaardelijk, geist.


D. had al een aardige waslijst aan strafbare feiten op zijn conto voordat hij op 9 mei dit jaar naar het bureau stapte. Hij wilde vastgezet worden en bekende feiten die de politie nog niet aan hem gekoppeld had. Donderdag stond de geboren Kampenaar in Zwolle terecht. Als eerste heeft hij bekend een jaar geleden op het bouwterrein van de Van Heutszkazerne te hebben ingebroken. Schroef-, slijp- en zaagmachines van Mateboer Bouw werden weggenomen. Ook bekende hij een mishandeling, gepleegd op 21 maart dit jaar. Op Koninginnedag dit jaar ging het in Kampen andermaal fout. Hij deelde in het stadspark een kopstoot uit. En op de laatste dag van vorig jaar bedreigde hij een agent. Een vijfde feit, nog een mishandeling in maart dit jaar, ontkende hij gepleegd te hebben.


De man was in die tijd drugsverslaafd. Dat was mede de reden dat hij hulp zocht. Inmiddels is bekend dat hij eind deze maand in een kliniek in Den Haag terecht kan. Terug de straat op wilde hij niet. De officier van justitie was ook geenszins van plan meneer terug de straat op te sturen. Ze eiste een jaar cel, waarvan ruim een halfjaar voorwaardelijk. Ze achtte alle feiten, ook de mishandeling die D. ontkende, bewezen. Het voorwaardelijke deel moet gelijk zijn aan de periode die hij, sinds 9 mei, in de cel heeft doorgebracht. "Het zijn ernstige feiten waarbij sprake is van letsel", aldus de officier. De raadsman vond het duidelijk dat zijn clit een van de hem ten laste gelegde mishandelingen niet heeft gepleegd. "Hij bekende van alles om maar vast te komen zitten, maar deze mishandeling, daar is hij heel expliciet over." Ook zou de bewijslast wel erg mager zijn. De advocaat vroeg de rechtbank om eerder uitspraak te doen. Op 29 november kan D. in de kliniek terecht, terwijl de rechtbank op 1 december uitspraak zou doen.


Het vonnis is daarom vervroegd naar 28 november.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 3 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 15 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen gisteren
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57