Kampen stopt met opvang daklozen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMEN - Het college van de gemeente Kampen stelt de gemeenteraad voor om in Kampen geen daklozen meer op te vangen, maar om aan te sluiten op de voorzieningen in Zwolle. In Kampen moet vooral worden ingezet op het voorkomen van dakloosheid. In overleg met instellingen in Kampen wordt wel gekeken naar de mogelijkheid van crisisbedden voor tijdelijke opvang.



Er zijn volgens de gemeente verschillende redenen voor deze koerswijziging van het Kamper beleid. "Er is in Kampen maar een beperkt aantal mensen dat dakloos of problematisch gehuisvest is. Slechts een klein deel van deze mensen wil worden opgevangen in een Kamper voorziening. De schatting is dat het om zo'n vijf tot acht mensen gaat", aldus de gemeente in een bericht aan de pers.



"Door veranderingen en bezuinigingen in de Awbz en bij de gemeente Zwolle is de financiering van een eigen voorziening in Kampen niet meer haalbaar zonder een forse bijdrage van de gemeente Kampen. Daarnaast moet ook de gemeente Kampen bezuinigen. Bovendien zijn de voorzieningen in Zwolle, door de nieuwe Herberg en de hostelvoorziening, fors verbeterd."


Loswal
Bovengenoemde plannen staan overigens los van de geplande opvang aan de Loswal. Die locatie is in beeld voor beschermd begeleid wonen; een zorgverleningstraject voor mensen die geen acute hulpverlening nodig hebben. Personen die hier onderdak krijgen, zijn geen 'echte' daklozen, maar personen die het hulpverleningstraject al verder hebben doorlopen en worden voorbereid op zelfstandig wonen.



Kampen kent volgens de gemeente al jaren een fijnmazig netwerk om dakloosheid en slechte huisvesting te voorkomen. De organisaties en mensen die in dit netwerk actief zijn, kennen de risicosituaties in Kampen. "Toen in 2007 een tijdelijke opvangvoorziening aan de Rondweg werd gestart, zijn de mensen in een risicosituatie hier gehuisvest. Van de tien mensen die de afgelopen drie jaar in de maatschappelijke opvang in Kampen zijn opgevangen wonen er nog drie in de opvang aan de Haatlanderdijk. De andere zeven hebben passende huisvesting gevonden. Omdat Haatlanderdijk niet langer beschikbaar is, wordt voor deze drie mensen nu passende woonruimte gezocht." Voor deze drie personen ziet de gemeente een plek in het nog te verbouwen pand aan de Loswal.



Daarmee komt een eind aan een eigen maatschappelijke opvang in Kampen in deze vorm en stelt het college de raad nu voor deze niet meer op te bouwen.



De raad zal in maart een besluit nemen over het daklozenbeleid.


 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.