Wethouder Jan Wieten stopt per direct

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Wethouder Jan Wieten heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn wethouderschap neer te leggen. Hij maakte dit dinsdag bekend tijdens het wekelijkse contact met de pers. Teveel stress is een van de redenen van zijn vertrek. In een persoonlijke brief zegt hij onder andere dat 'het politieke leven veel kost'. 'De bijna permanent aanwezige stress zuigt voortdurend aan mijn incasseringsvermogen en dat van de mensen die dichtbij me staan.'


Wieten zegt met dat hij het leven in de politiek altijd als een levensvervulling heeft gezien, maar dat het ook een 'voortdurende en slopende missie' was die zijn karakter negatief heeft veranderd. "Ik was altijd een aardige vent, maar ik werd langzaam een narrige, boze, oude man. Mijn stress, spanning en boosheid liggen niet aan de buitenwereld. Het ligt aan mezelf en ik geef het nou eens eindelijk toe. Mijn ogen zijn eindelijk open gegaan. Ik ben het die toe moet geven dat mijn politieke tankje bijna leeg is, dat mijn politieke spanningsboog is geknapt. Ik kan niet alles en heb veel te veel gevraagd van mijzelf en van anderen en vooral de laatste tijd veel te weinig teruggegeven."


Het inzicht dat hij rust moest nemen kwam voor wethouder Wieten na een oogoperatie die drie weken geleden plaatsvond. Wieten zegt dat de operatie geslaagd is, 'maar ook zijn ogen heeft geopend'. Tijdens de gedwongen rust die hij nam, merkte hij dat de meer dan tien wethoudersjaren voorbij zijn gevlogen, maar dat hij niet altijd 'achterom of opzij keek'.

'Narrige man'


Wieten heeft besloten met onmiddellijke ingang te stoppen met zijn werkzaamheden en gaat de gemeenteraad verzoeken hem ontslag te verlenen. "Dat doet veel pijn, maar het moet. Zo doorgaan kan niet meer, dan was ik niet alleen echt een narrige, oude man geworden, maar ook heel eenzaam. Daarvoor geef ik te veel om iedereen waarmee ik samen wil leven."


Tot slot benadrukt Wieten in zijn brief dat hij hoopt dat de rust hem weer terugbrengt 'bij die aardige bloedserieuze losbol, die ik altijd ben geweest.'


Jan Wieten is sinds 2001 namens de PvdA wethouder van de gemeente Kampen. Daarvoor was hij sinds 1986 raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van de voormalige gemeente IJsselmuiden.


Lees de volledige brief hier.