Schaduwen schilderen in Stedelijk Museum

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Beginners en gevorderden kunnen zaterdag  17 en 24  september en op 1 oktober schaduwen gaan waarnemen en uitbeelden tijdens de workshop 'schaduw schilderen'. De cursus wordt gehouden naar aanleiding van de tijdelijke expositie in het museum van het werk van Daniel Bodner.

De Amerikaanse schilder Danil Bodner schildert stadsgezichten waarin de menselijke figuren een wisselwerking aangaan met hun stadse omgeving. Zijn werken zijn momentopnames van vaak hectische stadsbeelden. De menselijke figuur gebruikt hij als metafoor voor begrippen als eenzaamheid, vervreemding en verlangen.


"Zijn werk is een prachtig spel van licht en schaduw", aldus de organisatie. "Schaduw, is de donkere ruimte achter een door een lichtbron beschenen massief of ondoorzichtig lichaam. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn. Dat kan een natuurlijke of een kunstmatige lichtbron zijn. Heeft de lichtbron een zekere uitgebreidheid zoals bij een eclips van de zon of de maan, dan werpt elk punt van de lichtbron zijn eigen schaduwkegel".


Deelnemers doen eerst wat research. Er wordt gekeken hoe het gebruik van licht en schaduw een werk kan verrijken. Welke gezichtspunten interessante licht/schaduw compositie opleveren. En met wat voor kleuren schaduw het beste uitgebeeld kan worden enz. Vervolgens gaan zij een poging doen om de rijkdom van schaduw te vangen gewapend met kwast, penselen en verf. De workshop wordt gegeven door beeldend kunstenaar Marion van den Berg.Voor beginners een geschikt thema om de eerste schilderstappen te nemen. Voor gevorderden een verdere verkenning achter de wereld van een voorwerp of onderwerp.