Kamper Nova speelt in De Club van Lelijke Kinderen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Op de set staan met Katja Schuurman, Joep Sertons of Tooske Ragas. Nova Abma (11) kan er over meepraten. Tijdens de auditie voor de film 'De Club van Lelijke Kinderen' waar 900 deelnemers zich voor inschreven, werd al snel duidelijk dat ze meer kon dan alleen figureren en speelt ze de rol van 'lelijke' Danille.

De bioscoopfilm die in juni uitkomt en in september op tv (ZAPP) te zien is, vertelt het verhaal van president Isimo die wil dat alle lelijke kinderen van Nederland worden weggevoerd en opgesloten.
Paul is elf jaar oud en wordt gepest omdat hij hele grote flaporen heeft. Hij is stiekem verliefd op Sara, het mooiste meisje van de klas, maar denkt dat zij hem nooit leuk vindt omdat hij lelijk is.
Op een dag komt er een grote gele schoolbus het plein oprijden. Er stapt een fotograaf uit die van alle kinderen een foto maakt, en bij sommige kinderen zet hij een kruisje. Alle kinderen met een kruisje mogen op schoolreisje. Maar onderweg beseft Paul dat ze onderweg zijn naar een lelijke-kinderen-kamp.

Nep wrat
Nova weet nog goed dat een jongen uit haar klas zich afvroeg waarom ze een rol in die film mocht spelen omdat ze toch helemaal niet lelijk was. "Maar ik word lelijk gemaakt, ze laten mijn wenkbrauwen doorlopen en ik krijg een nepwrat op mijn neus", lacht de leerling van de Morgenster.
Natuurlijk had ze het liefst de hoofdrol gewild, die van Sara, het mooiste meisje van de klas. Maar de lelijke kinderen komen hierna het meest in beeld. En ze heeft ook tekst. "Zo mag ik in de klas 'Jippie we gaan op schoolreisje!' roepen terwijl er vlak voor  me een camera staat en wel dertig mensen", glundert de kleine actrice die nog zichtbaar nageniet van al die aandacht. "Het is zo leuk om te doen! Van acteren, dansen en zingen word ik vrolijk."  "Het is heel apart", merkt haar moeder op. Op school en thuis is het een heel gewoon rustig meisje, maar daar is ze heel vrolijk en gaat ze helemaal uit haar dak. Bij de auditie viel ze op omdat ze geen angst of schroom had. Sommige krompen in met een camera voor hun neus. Nova niet."   

Katja en Tooske
"Voor de auditie moest ik veel improviseren, spelen dat ik opgesloten zat en er weer uit moest komen. Ik wil dit mijn hele leven al!" roept de actrice in de dop enthousiast.
Als een van de zes 'lelijke kinderen' die in de film het meest in beeld komen, staat ze soms vlakbij Katja Schuurman die Secretia speelt, het gemene hulpje van de president en Tooske Ragas die de rol heeft van aardige onderwijzeres. "Ze acteren heel goed", vindt Nova. "En na afloop zeggen ze dan dat ik goed gespeeld heb."

Ook de bunker op het Amsterdamse Weesperplein, waar vroeger joden waren ondergedoken, is gebruikt voor een aantal scènes in de film. In de stoffige ruimte speelt de leerlinge uit groep zeven van De Morgenster een van haar leukste scènes.  "Alle lelijke kinderen mogen dan met een slang water spuiten naar Isimo die dan met allerlei kabels naar achter wordt gesleept, maar dat zie je in de film niet terug. Isimo (Joep Sertons-red.) is in het echt trouwens heel aardig. Hij zei tegen me dat ik mooi haar had".

De film, waarin de lelijke kinderen op 'schoolreisje' mogen en in een bunker terechtkomen, heeft een link met de tweede wereldoorlog waarin de joden werden afgevoerd en gaat ook over elkaar respecteren. Maar voor de kinderen is het vooral een luchtige film waar Nova met veel plezier in de kerstvakantie in speelde en lol heeft gemaakt met haar medespelers. "Dan moesten we bijvoorbeeld eerst heel serieus zijn en dan weer rare liedjes zingen."
De actrice in de dop heeft na deze filmervaring de smaak goed te pakken."Ik wil een carrière opbouwen, misschien naar de toneelschool en beroemd worden."  Of dat dan als actrice is of zangeres, daar is ze nog niet helemaal over uit. "Rihanna vind ik goed, en Adèle; ze heeft een hele mooie ruwe stem."