Koninginnedag dit jaar nog 'Typischer Hollands'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

 


KAMPEN - De Koninginnedag activiteiten van de Kamper Oranje Vereniging krijgen dit jaar het thema 'Typisch Hollands'. Bestuurslid Willem Jan Kroneman zegt dat voor het thema gekozen is omdat na de grootscheepse activiteiten van voorgaande jaren ook aan deze Koninginnedag een speciaal tintje moest zitten. "We maken er een echte oer-Hollandse dag van met veel traditie, maar niet oudbollig."

In 2009 vierde de KOV haar 100-jarige bestaan. Hierdoor heeft de vereniging zeer drukke tijden achter de rug. "Je moet oppassen dat je dan niet achterover gaat leunen", aldus Kroneman hierover. "Daarom zijn we gaan brainstormen over een manier hoe we samenhang aan de dag kunnen geven. We denken dat dat gelukt is door te kiezen voor het thema 'Typisch Hollands'. Het hele programma is hier omheen gebouwd."

Het thema werkt met name door in de keuze voor traditionele spelletjes op de Oudestraat en in de muziekkeuze. "Die spelletjes werken altijd. Ze worden al jaren gespeeld, maar mensen blijven ze leuk vinden. Ook als de Koningin een stad bezoekt, spelen ze altijd weer die spelletjes. Kennelijk hebben ze op deze dag grote aantrekkingskracht. Verder hoop ik dat de deelnemers aan de Lampionoptocht door het thema een handvat hebben. Ze hoeven zich er niet aan te houden, maar het zou wel leuk zijn. Ook de taptoe en de acts die optreden voldoen aan het thema Typisch Hollands."


Meebeleven
De KOV heeft er dit jaar ook voor gekozen om alle inwoners van Kampen direct te informeren over de activiteiten die georganiseerd worden. Dit doen zij door middel van de speciale krant die bij de uitgave van De Brug van 19 april (zie noot hieronder*) is gevoegd, en die dus bij alle huishoudens op de mat belandt. "Koninginnedag is een feest voor alle Nederlanders", aldus Kroneman. "Daarom hebben we besloten niet alleen de leden te informeren, zoals voorgaande jaren. We willen elke Kampenaar het Koninginnedaggevoel laten meebeleven."

Wat is dan de essentie van dat gevoel? "Dat is echte oudhollandse gezelligheid", aldus Kroneman. "Koninginnedag doet iets speciaals met de mensen. Het creert een grote saamhorigheid, het bindt de mensen. Misschien omdat niets moet op die dag. Iedereen is vrij en kan genieten. Misschien zijn mensen ook wel een beetje trots, omdat het een unieke dag is, een eigen feest dat al jarenlang op vrijwel dezelfde manier gevierd wordt".


*In De Brug van dinsdag 19 april had een speciale bijlage moeten zitten van de Kamper Oranje Vereniging met daarin alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Koninginnedag. Helaas is deze bijlage niet meegestuurd. Daarom verschijnt hij morgen in onze editie van De Dijk. Alle inwoners van het verspreidingsgebied van De Brug die De Dijk niet ontvangen krijgen de bijlage dinsdag alsnog.