Promotie ultieme beloning voor stuntend KHC

· leestijd 1 minuut Sport

OOSTERWOLDE - KHC heeft zoals verwacht stand gehouden in de returnwedstrijd tegen VSCO '61. Nadat KHC een week eerder de ploeg uit Oosterwolde met 5-1 versloeg, kwamen beide ploegen in de tweede wedstrijd van de finale van de nacompetitie uit op 1-1. En dat betekent dat KHC zich kan opmaken voor de eerste klasse en dus voor de derby's tegen Go-Ahead en DOS. Een ongekende prestatie van de spelers van KHC en trainer Berry Wezenberg.

Na de 5-1 kwam KHC in Oosterwolde geen moment in de problemen. VSCO-trainer Marcel Boelens probeerde deze week met een speciale voorbereiding nog wat los te maken in zijn spelersgroep, maar het heilige vuur was verdwenen bij de ploeg uit Oosterwolde. KHC nam direct de regie in handen. Opdracht was om zo snel mogelijk een goal te maken, om het wankele vertrouwen bij VSCO helemaal teniet te doen. Dat lukte. In de 12e minuut opende Ibrahim Tuncer op fraaie wijze de score. Ook daarna waren er kansen voor KHC, maar er werd tot de rust niet meer gescoord.

In de tweede helft kreeg VSCO '61 wat mogelijkheden. Vlak voor tijd kwam de thuisploeg nog langszij, maar het maakte allemaal niet meer uit. Het was feest bij KHC. De ploeg mag zich eersteklasser noemen en dat zorgde voor veel emotie. Ook bij trainer Berry Wezenberg en zijn assistent Jan Willem de Lange. Beide trainers vlogen elkaar na afloop om de nek. "Ik was echt emotioneel", aldus Wezenberg. "Drie jaar geleden ben ik hier binnengekomen om hier wat op te bouwen. Daarna zijn we twee keer gepromoveerd. In de winterstop stonden we met zeven punten voorlaatste. De vijfde colonne zei: 'Opdonderen met die Wezenberg', terwijl je twee keer bent gepromoveerd. Dat heeft me geraakt, maar het bestuur heeft me altijd gesteund. Ik heb vervolgens een pittig gesprek gehad met voorzitter Tjibbe van Dijk. 'Als het zo moet, dan vind ik het wel goed', heb ik gezegd. Ik vond de kritiek niet terecht."  Wezenberg gind door en heeft altijd in zijn jongens geloofd. "Ik wist wat deze ploeg kon. In de eerste seizoenshelft moesten de spelers bijleren. Maar deze groep heeft dat zo snel gedaan, dat verdient een groot compliment."

Volgens Wezenberg, die op reis gaat naar Suriname, krijgt KHC eindelijk de erkenning die het verdient. "KHC is altijd een ondergeschoven kindje geweest,  maar een lelijk eendje is een mooie zwaan geworden. Of DOS en Go-Ahead hun borst nat kunnen maken? "Ik ga straks vier lijnvluchten boeken vanuit Paramaribo naar Amsterdam. Die wedstrijden wil ik niet missen", besluit een lachende Wezenberg met een knipoog.


Foto's: Tennekes