Visvriendelijke maaier op het water

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het Waterschap Groot Salland gebruikt de komende maanden een speciale maaiboot bij het onderhoud van de sloten en kanalen in de regio. De reguliere methode kan in deze periode vissen in gevaar brengen. De nieuwe boot valt veel omwonenden van sloten op doordat hij veel water op doet spatten.

Een combinatie van warm weer, geen mogelijkheid van doorspoeling en opwelling van plantenresten en bodemslib zorgt tijdens het maaien met de normale boot voor een tijdelijke daling van het zuurstofgehalte in het water waardoor vissen het moeilijk krijgen.

Nu wordt een bijzondere maaiboot (zie foto) ingezet, die dit probleem kan voorkomen. Door de ondiepe ligging en het gebruik van kleine schoepraderen voor de voortstuwing, is het mogelijk zonder problemen te maaien. Juist op locaties die kwetsbaar zijn.

De speciale maaiboot valt op bij omwonenden die het waterschap aan het werk zien. Soms is er zorg dat er juist meer schade optreedt. Volgens teamleider Freddy Schutte zijn de ervaringen tot nu toe juist erg goed: "We weten dat het op sommige plaatsen erg lastig is om te maaien, zonder problemen te veroorzaken. Met deze boot gaat het gewoon een stuk beter. Alleen deze boot ziet er anders uit en lijkt vooral door het opspattende water meer schade te veroorzaken. Het in beweging brengen van het water is echter ook bedoeld om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden zodat vissterfte wordt voorkomen".

Het waterschap maait waterbodems en oevers van sloten en kanalen om te voorkomen dat ze dichtgroeien. Er moet voldoende water doorheen kunnen stromen om wateroverlast of juist verdroging te voorkomen. Voor de maaiwerkzaamheden zet het waterschap materieel in: smal- en breedspoortractoren, hydraulische kranen en maaiboten.