Adema wijst op achterstanden Rijksmonumenten

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Onder de bezielende leiding van CDA-fractielid Cor Adema werden vrijdagmiddag 8 augustus de CDA-kamerleden Eddy van Hijum en Ger Koopmans alsook een aantal Statenleden uit Overijssel en Noord-Holland door de historische Kamper binnenstad geleid. Tijdens de wandeling wees Adema hen op het belang van het wegwerken van de restauratieachterstanden van Rijksmonumenten in de stad.

Mede dankzij de inspanningen van Van Hijum kreeg de gemeente, na de meevaller van het kabinet, van het CDA alsnog de benodigde subsidie voor de restauratie van de Nieuwe Toren toegewezen. Adema nodigde van Hijum hierop uit voor een bezoek aan de stad en bood als dank een plaat met daarop een afbeelding van de Nieuwe Toren aan, geschilderd door de Kamper cartograaf Jan Schilder.
Van Hijum uitte eerder die dag nog enige kritiek op wethouder Wieten. Het interview in De Stentor waarin Wieten suggereerde dat het nog allerminst zeker was of Kampen het volledig benodigde subsidiebedrag voor de restauratie van de Nieuwe Toren binnen zou krijgen, was hem in het verkeerde keelgat geschoten. "De Nieuwe Toren is 1 van de 23 monumenten die wij op de prioriteitenlijst gezet hebben. Ik ga er vanuit dat de minister dat gewoon uitvoert." En later: "Ik snap niet waarom de wethouder dit soort dingen zegt terwijl hij met een telefoontje duidelijkheid zou kunnen krijgen." Collega Ger Koopmans vulde aan: "Als de Nieuwe Toren op het lijstje staat, dan komt het geld er. Punt. Of liever gezegd uitroepteken!"


Tijdens het werkbezoek vroeg Adema aandacht voor enkele nijpende problemen in de stad. De delegatie bezocht onder andere de Haatlandhaven waar de noodzaak tot verbetering van de vaarlijn Kampen-Harlingen besproken werd. Bijzondere aandacht tijdens het werkbezoek kreeg de Buitenkerk. Verzakkingen in de fundering zorgen voor grote scheuren in het plafond wat leidt tot vallende brokstukken. Om deze op te vangen is een groot net aangebracht.
Adema kaartte de vreemde subsidieregeling aan waardoor de Buitenkerk niet in aanmerking komt voor subsidie. De toren van de kerk staat scheef en verzakt. Er is al eens subsidie aangevraagd om deze in te laten meten zodat verdere restauratie kan worden verricht, maar de regeling van de subsidie is zo geregeld dat maar een keer een bedrag mag worden aangevraagd. Een tweede subsidie is dus voor de Buitenkerk niet beschikbaar; ze hadden het hele bedrag in een keer aan moeten vragen. Van Hijum erkende dat deze regeling onacceptabel is en dat hier verandering in moet komen.


"Dat de problemen in Kampen aandacht verdienen is bekend", verklaarde van Hijum ook eerder die middag al tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis, "Maar de achterstand in Nederland is groot. Het is van belang dat we deze wegwerken en vervolgens het onderhoud bijhouden, maar we lopen achter de feiten aan." Adema reageerde hierop even later met de opmerking: "Er zijn meerdere steden met problemen, maar je hebt gezien dat het probleem in Kampen wel heel nadrukkelijk aanwezig is". Hij wees er met name op dat de gemeente Kampen zelf al vele restauraties heeft gefinancierd en dat het Rijk een stad met meer dan 500 rijksmonumenten hierin ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. Van Hijum zei de problemen van Kampen te onderkennen en zich in te zetten om de problemen ook in de Kamer onder de aandacht te brengen.