Recepten voor vrijheid

Partnerbijdrages

KAMPEN - De adoptie van het monument aan de Prinsenstraat is dinsdagmiddag 17 april (de dag dat Kampen 67 jaar geleden officieel werd bevrijd) officieel overgedragen van basisschool Het Meerrijk aan Het Scala.
Het was op 8 oktober 1944 toen drie vrienden bij de Prinsenstraat twee schoten hoorden. Wat zij niet wisten, was dat op dat moment Jan Kool en Johannes Schreuder uit Noordwijkerhout en Haarlem achter de muur bij de kazerne werden gefusilleerd omdat zij weigerden graafwerkzaamheden te verrichten voor de Duitse bezetter.  Op 28 september waren al drie Kampenaren (E. Altena, P.C. Blokker en J.A. Vredeveld) doodgeschoten om dezelfde redenen. 
Leerlingen van Het Meerrijk en Het Scala stonden dinsdag twee minuten stil bij deze trieste gebeurtenissen. Van hun onderwijzer kregen ze te horen hoe belangrijk vrijheid is. Vrijheid om te zeggen wat je wilt en doen wat je wilt zonder anderen daarbij in hun vrijheid te beperken. En dat betekent ook vrijheid om nee te zeggen als iemand je vraagt mee te doen iemand anders te pesten zodat je niet iemand anders in zijn vrijheid beperkt. Hierna werden door leerlingen gedichten voorgelezen en recepten voor vrede uitgedeeld, die door de leerlingen gemaakt waren.