Laaggeletterdheid onder aandacht van zorginstellingen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


KAMPEN  - Om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen bij zorginstellingen, hebben taaalbassadeurs Henritte Becker en Hilde Koops dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de Isalakliniek in Kampen.



Zij hebben de manager van Zorgeenheid Fertiliteitscentrum Isala Hennie Rijsenbrij-Bredewoud een informatiepakket aangeboden met onder meer een brochure over gezondheidsvaardigheden en het werkboek van Lees en Schrijf! Gezondheid om ter inzage in de wachtkamer neer te leggen.



Taalambassadeurs zijn volwassenen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven. Deze week worden door  hen acht zorginstellingen in Kampen bezocht.


 


Gemeente Kampen telt 4800 laaggeletterden. Door het niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven maken laaggeletterden vaker gebruik van de zorg, verblijven langer in het ziekenhuis en gebruiken medicijnen vaak niet goed omdat de bijsluiters van medicijnen te ingewikkeld voor hen zijn. Stichting Expertisecentrum ETV.nl heeft daarom vorige wek woensdag de nieuwe multimediaproductie Lees en Schrijf! Gezondheid, gelanceerd, die bestaat uit een oefenboek, website en televisieserie die moeten helpen bij het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden.


 


Henritte Becker is  blij dat ze, door het volgen van een taalcursus, nu veel meer durft. "Vroeger nam ik bij het boodschappen doen, zomaar iets mee, omdat ik het niet kon lezen. Dan kreeg ik van mijn kleinzoontje te horen dat het niet te eten was", lacht ze. "Toen ik vanwege de geboorte van mijn zoon in het ziekenhuis lag, kreeg ik een groen boekje om gegevens bij te houden van de baby. Mijn zoon, die nu 34 is, zei laatst: 'nou, daar staat ook niet veel in'", grinnikt de taalambassadeur.


 


"Laaggeletterdheid is iets waar je niet gelijk bij stilstaat", concludeert Rijsenbrij-Bredewoud van Isalakliniek Kampen, die het initiatief om gezondheidsinformatie beter te begrijpen, omarmt. "Je gaat uit van zelfredzaamheid terwijl veel recepten niet op de juiste manier worden gelezen."

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 17 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17