KV DOS op het tandvlees naar winst

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman leken zaterdag in eigen huis op weg naar een simpele zege tegen CSL. In de eerste helft bedroeg de maximale voorsprong vijf punten en met een ruststand van 10-6 leek er voor de Kamper ploeg weinig aan de hand. Na rust kwam CSL echter sterk terug en kwam KV DOS zwaar in de problemen. De gasten uit het Friese Britsum kwamen zelfs op voorsprong, maar in het zenuwslopende slot trok KV DOS toch aan het langste eind door een voltreffer van Linda Treep (16-15).

KV DOS begon goed aan de wedstrijd en pakte binnen een kwartier een ruime voorsprong (6-2). Daarna liet het CSL terugkomen tot 6-5. De thuisploeg stond steeds op een voorsprong, maar liet de Friese tegenstander steeds weer aanhaken. Zo'n vijf minuten voor rust kwam CSL terug tot 8-6, maar daarna stelde KV DOS orde op zaken en liep het uit naar een 10-6 ruststand.

Ook in de tweede helft leek er niets aan de hand voor de Kampenaren. Frank Oranje zette na ruim zes minuten in de tweede helft zijn ploeg op een 13-8 voorsprong, maar KV kon niet doordrukken. Vervolgens kreeg de thuisploeg het steeds zwaarder.

Nadat de trainer Sake Koelma van CSL met twee keer geel werd weggestuurd door scheidsrechter Winters kwam KV DOS steeds meer in zwaar weer terecht. Nadat Rene Bruggeman in de 12e minuut na rust zijn ploeg op een 14-10 voorsprong zette, kreeg de ploeg van trainer Wilbert Leendertse problemen met scoren. Ruim een kwartier moesten de DOS-fans wachten op een doelpunt van hun helden en dat bleef niet zonder gevolgen.

CSL probeerde KV DOS de gehele wedstrijd uit het ritme te halen en slaagde daar in de tweede helft steeds beter in. Het achterverdedigen van CSL bleek succesvol. De ploeg sloop steeds dichterbij en boog de achterstand van vier treffers om in een verrassende 14-15 voorsprong, drie minuten voor tijd. Vervolgens zorgde Frank Oranje met een benutte strafworp voor de gelijkmaker. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd kwam KV DOS heel goed weg toen CSL een strafworp miste. Het antwoord was beslissend. Dertig seconden later zorgde Linda Treep voor de bevrijdende 16-15. Hierna was de tegenstander geknakt. De daaropvolgende aanval van CSL was niet meer gevaarlijk en KV DOS kon de wedstrijd vervolgens simpel uitspelen.

KV DOS-trainer Wilbert Leendertse was er content mee dat zijn ploeg rustig was gebleven. "We hebben het onszelf lastig gemaakt. Dat was niet nodig. Dat heeft ook te maken met druk. Na de nederlaag van vorige week moesten we deze wedstrijd winnen. Dit is een heel belangrijke overwinning. Als je verliest, slaat de paniek toe. Nu kun je rustig vooruit kijken."

Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00