'Ik kan goed relativeren'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN/ZWOLLE - Ooit wel eens van 'premelen' of  'schouken' gehoord en heb je je wel eens 'pruts' gevoeld?  Als het aan de Zwolse Gerdien Brinkman ligt, gaan we deze woorden, na het lezen van haar boek 'Bets' gewoon gebruiken. Sinds kort is het verhaal van de lieve, niet zo slimme-beagle, die samen met haar Zus, Harry Hoornaar, Eenzaam Paard, de bijen, horzels en nog meer dieren vele avonturen beleeft, in de verkoop.


Brinkman, die sinds 2004 rector was op het Almere College in Kampen, moest na een herseninfarct en een hersenbloeding in 2009 haar functie opgeven. Ze ging op zoek naar ander tijdverdrijf en 'Bets' is daar de eerste vrucht van.


Hondenbandje en eenzaam paard
"Er is me wel eens gevraagd of ik boos was", vertelt Brinkman over haar beroertes. "Geen enkele keer, want dat heeft toch geen zin. Dit kan iedereen overkomen. Het is zoals het is." 
Tijdens haar herstel in het ziekenhuis pakt ze al geregeld haar laptop om toch bezig te blijven. En zo ontstaat het verhaal over de beagle Bets, gebaseerd op haar hondje Bessy die in 2009 overleed. "Zus is een wat gissere hond dan Bets, ze verzint teksten en listen. Samen met Zus, vormen ze een bandje: the Beagles."
In 'Bets' is ook een rol weggelegd voor 'Eenzaam Paard'. "Hier in de buurt staat zo'n paard, dat kan toch niet! Paarden horen niet alleen te staan", maakt Brinkman duidelijk. In haar boek zijn opzettelijk geen kinderwoorden gebruikt. "Kinderen kunnen veel meer aan dan je denkt. Het is voor lezers van tien tot honderdtien, volwassen moeten het ook leuk vinden."

Niet vergeten
Aan de schrijfster in spe is zo op het eerste gezicht niet te zien dat ze getroffen werd door een herseninfarct en een hersenbloeding. "Ik zie er heel normaal uit", lacht Brinkman. "Maar ik heb veel minder energie, loop moeilijk en aan het eind van de dag trek ik wat scheef.
Een meneer bij wie wel goed zichtbaar was dat hij een beroerte had gehad zei eens tegen me: "ik heb geluk, aan mij kunnen ze het tenminste zien", vertelt Brinkman. Maar natuurlijk zijn er ook voor haar wel dingen veranderd. "Ik heb ooit scheikunde gestudeerd maar kan nu niet meer hoofdrekenen. En als iemand me een heel complex verhaal vertelt zal ik het niet onthouden. Omgevingen met teveel prikkels zoals grote gezelschappen zijn ook lastig omdat mijn gehoor verminderd is. En een programma zoals 'De Wereld Draait Door', kan ik niet meer volgen. Ook ben ik vergeetachtiger geworden. Ga ik bijvoorbeeld boodschappen doen en merk ik bij de kassa dat ik geen geld bij me heb. Door 'knopen te leggen', kun je dat verhelpen, dan leg ik bijvoorbeeld de portemonnee zo in het zicht dat je er niet omheen kunt."
Maar van klagen houdt Brinkman niet. "Waar mijn kracht ligt? Ik kan goed relativeren en heb een groot creatief denkvermogen."  Dat komt ook tot uiting in 'Bets'. "Mensen die het boek lezen moeten al snel lachen. Het klinkt misschien raar om het van jezelf te zeggen maar het is verrassend humoristisch."



Kopzorg
Brinkman heeft altijd al veel van lezen en schrijven gehouden.  "Mijn favoriete schrijfster is Hella Haasse, ze schrijft zo gedocumenteerd. Ook Toon Tellegen vind ik goed."


Nadat duidelijk werd dat Brinkman haar oude beroep in het onderwijs niet meer kon oppakken, had ze alle tijd om zelf te gaan schrijven en zag ze haar wens ooit een kinderboek te publiceren in vervulling gaan. Maar ook haar tweede boek


'Kopzorg' is alweer in de maak.  Het gaat over de tijd na haar beroertes. Zo herinnert ze zich dat ze tijdens ergotherapie een ei moest bakken om te kijken wat ze nog kon. Het hoofdstuk 'van ei via zipzak naar diner' gaat over de ontwikkeling van haar kookkunsten en ze beschrijft de afdeling neurologie. "Ik mag niet teveel stress hebben maar niets is zo neurotisch als op die afdeling waar de mensen door elkaar heen schreeuwen."  Het boek is met humor geschreven, maar heeft ook een serieuze kant, zoals het verhaal 'Ik en mijn bril.'
Wanneer Kopzorg klaar is en ook in de verkoop gaat, blijft nog even een verrassing. "Ik moet eerst nog een uitgever zoeken."

'Bets' van Gerdien Brinkman is uitgegeven bij boukscouts
ISBN: 978-94-6089-967-6


www.boekscout.nl