Geen daklozenopvang aan Loswal

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het college heeft het verzoek om de bestemming Loswal 7a te wijzigen van bedrijfswoning naar maatschappelijk afgewezen. Het gaat hier in feite om (beschermd) wonen in plaats van een maatschappelijke opvang. Een woonfunctie is vanuit milieuaspecten niet gewenst, omdat het beperkingen oplevert voor de omliggende bedrijven.

Andere redenen voor het college om de aanvraag af te wijzen is dat de aanvraag in strijd is met de geldende bestemmingsplannen, waar een woonfunctie niet binnen past. Bovendien wordt bij medewerking beroep verwacht tegen het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Haatland', wat vertraging kan opleveren voor de procedure. Dit betekent dat pand aan de Loswal niet zal worden gebruikt als huisvesting voor de drie mensen die de afgelopen drie jaar opvang hebben gehad aan de Haatlanderdijk.

De eigenaar van het pand diende afgelopen februari het verzoek in om de huidige bestemming 'bedrijfswoning' te wijzigen in 'maatschappelijk' met als doel deze ter beschikking stellen aan de RIBW IJsselvecht. RIWB is een organisatie die mensen begeleidt bij wonen, werken en welzijn. De RIBW wilde het pand gebruiken voor de huisvesting van drie mensen die de afgelopen drie jaar opvang hebben gehad aan de Haatlanderdijk.


Mede op verzoek van de RIBW stemde het college in eerste instantie in met het herbestemmen van het pand als onderkomen voor de RIBW. Hiervoor diende de eigenaar op 16 februari de formele aanvraag in.

Bij de milieutoets is er vanuit gegaan dat het om een maatschappelijke functie gaat. Het is echter nagenoeg vergelijkbaar met permanente bewoning aangezien het de bedoeling is dat de bewoners terugkeren in de maatschappij. Het gaat dan feitelijk dus om een woonfunctie in plaats van een maatschappelijke functie. Een woonfunctie is vanuit milieuaspecten niet gewenst, aangezien het beperkingen oplevert voor de omliggende bedrijven.

Andere locatie
De bewoners van de Haatlanderdijk zijn in 24-uurs zorg bij de RIBW. Dit betekent dat de RIBW primair de verantwoordelijkheid heeft voor de zorg, de begeleiding en de huisvesting van deze mensen. Wethouder Lidi Kievit: "Omdat het hier voormalige bewoners van de gemeentelijke maatschappelijke opvang betreft, voelen we als gemeente een verantwoordelijkheid voor een goede huisvesting van deze mensen. We zijn de afgelopen tijd dan ook nadrukkelijk in gesprek geweest met RIBW en deltaWonen. Wij willen dat er een zorgvuldig traject wordt gevolgd naar een nieuwe woonsituatie voor deze inwoners van Kampen."

Tot nog toe heeft dit zorgvuldige traject naar nieuwe huisvesting niet tot een structurele oplossing geleid. Voor de tussenperiode heeft RIBW samen met de ketenpartners tijdelijke huisvesting gevonden in de Keulsestraat.


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden