Miljoenenproject Grafhorst stil door conflict

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - Met een foto van een kale, ondergelopen zandvlakte toonde directeur Willem van der Haven van De Gilden Ontwikkeling de rechter wat de inzet van de strijd is. Het ondergelopen terrein in Grafhorst had nu een levendige bedoening moeten zijn waar kapitale villa's opgetrokken worden. De bouw ligt echter al maanden stil.


 


De Gilden daagde daarom donderdag de twee partijen die de grond op moeten leveren, maar dat tot op heden nog niet gedaan hebben. Het gaat om het terrein van de voormalige Prefabo betonfabriek in Grafhorst. Aan de Kamperzeedijk moeten 25 woningen en acht appartementen komen. Voor enkele woningen wordt een haventje aangelegd zodat de bewoners met hun bootjes direct het Ganzendiep op kunnen. Met het project zijn vele miljoenen gemoeid. Volgens Van der Haven kosten de kavels gemiddeld 330.000 euro. Een groot aantal kavels is al verkocht, maar De Gilden kan de grond niet bouwrijp laten maken. Her en der ligt nog beton dat door twee zakenlieden opgeruimd had moeten worden.


 


Deze twee gedaagden betoogden donderdag bij de rechter in Zwolle echter dat ze wel willen opruimen, maar niet mogen. In september 2010 is een damwand in de dijk geslagen, bedoeld om bouwen op de dijk toe te staan. Zonder deze voorziening zou de dijk kunnen schuiven. De damwand is echter ook van cruciaal belang voor de sanering van het terrein. De 238 meter lange wand is echter 7,7 meter diep, maar uit latere berekeningen blijkt dat een diepte van 11,5 meter nodig is om sanering toe te staan. Met de huidige wand blijft er gevaar op verschuiving van de dijk. Reden voor het Waterschap Groot Salland, die de sanering uitvoert, om in mei dit jaar acuut te stoppen met graven. Volgens de gedaagden wist De Gilden dat de damwand niet diep genoeg was. Toch werd met de twee heren een overeenkomst gesloten "met een fatale termijn", betoogde een van de twee zakenmannen. In die overeenkomst werd afgesproken dat de zakenlieden de grond medio maart schoon zouden opleveren. Vanwege het stormseizoen mocht er echter vanaf midden oktober tot het voorjaar helemaal niet in en langs de dijk gegraven worden.


 


Om het saneren toch mogelijk te maken, is een nieuwe damwand nodig die circa 300.000 euro kost. "Waarom niet gewoon die damwand aanbrengen, de kosten in eerste aanleg delen en dan later via een bodemprocedure uitvechten wie moet betalen?" vroeg de rechter zich af. De inzet is immers te hoog voor een ruzie. Voor beide zakenmannen staat 3,3 miljoen euro op het spel. Dat is het maximale bedrag dat De Gilden aan dwangsom opgelegd wil zien. De kopers van de kapitale kavels hijgen De Gilden in de nek. Beide partijen zagen plots het licht en besloten een poging tot bemiddeling te wagen. Uiterlijk maandag melden ze de rechter of ze alsnog willen dat hij vonnis wijst, of dat ze er zelf uitgekomen zijn.


 

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21