IJsselmuider huisartsen bezorgd om bezuinigingen

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - In de RAI in Amsterdam protesteerden afgelopen donderdag duizenden huisartsen tegen de bezuinigingen op de huisartsenzorg. Ook de zes huisartsen in IJsselmuiden maken zich zorgen over het bedrag van 132 miljoen euro dat minister Schippers wil bezuinigen op deze sector. "Juist nu we onze nek uitsteken en meer zorg willen bieden door ons samen met de zorgcentra in het nieuwe Kulturhus te vestigen."



De bouw van het pand aan de Oosterlandenweg loopt voorspoedig. Waarschijnlijk kunnen patiten al in februari in het gezondheidscentrum terecht. Maar met de kosten van onderhoud van het pand en het personeel komt de bezuiniging uiterst ongelegen en worden de huisartsen niet gestimuleerd om in de toekomst te investeren. "We hopen nu dat de kamer op de protestactie gaat reageren en de minister haar gezonde verstand gebruikt en afziet van haar plan."


"De zorgvraag neemt toe en daar moet je dus op inzetten", stelt huisarts Roeland de Wilde. "Als solodokter is dat niet meer te behappen. Met de komst van een zorgloket in het Kulturhus voorkom je de problemen bij opvolging en continuïteit van zorg-, praktijkondersteuning en de toenemende kwaliteitseisen. Samen met de zorgcentra willen we geïntegreerd werken in de toekomst." In het nieuwe gezondheidscentrum zitten naast de zes huisartspraktijken ook een apotheek, een praktijk voor fysiotherapie, podotherapie, een logopediecentrum, een ditiste en Dimence (voor eerstelijns psychologen en algemeen maatschappelijk werk).


Maatschappelijk probleem
Als de bezuinigingen worden doorgezet is er volgens de huisartsen sprake van een maatschappelijk probleem.
"De artsen hebben de afgelopen jaren nog harder gewerkt om volgens de visie van de vorige minister de eerstelijnszorg te verstevigen. Met dezelfde handschoen die werd uitgereikt worden we nu in het gezicht geslagen."
Het verplaatsen van eerstelijnszorg naar tweedelijnszorg, waarbij de patiten vaker in het ziekenhuis worden geholpen, zou een gevolg kunnen zijn van het bezuinigingsvoorstel. "Maar dat betekent dat de rijkskosten hoger worden en dat willen we niet."


Volgens de artsen moet juist meer geld geïnvesteerd worden in de eerstelijnszorg als je minder kosten wil maken in de algemene zorg. "Vier procent van het budget aan zorg wordt gebruikt voor eerstelijnszorg, maar wel negentig procent wordt opgelost door dit type aan zorg", weet De Wilde. "De minister wil nu een onderzoek naar de ontwikkeling van de inkomens van huisartsen, maar het gaat ons niet om een hoog inkomen, wel om het geld voor de gehele eerstelijnszorg. Daarbij zijn de uitgaven niet gestegen. Als de minister hard kan maken dat die 132 miljoen in onze achterzak verdwijnt, heeft ze een punt, maar dat geloof ik niet."


Verdieping in zorgbehoefte
De huisartsen hebben als uitgangspunt dat ze integrale zorg leveren en een centraal regisserende taak hebben in de organisatie van de zorg voor patiten. Die zorg wordt zoveel mogelijk in de geografische nabijheid van de patit aangeboden. De huisartsen vinden het belangrijk dat er een vertrouwensrelatie tussen de arts en hun patit bestaat.
"De IJsselmuider huisartsen hebben gekozen voor een intensieve onderlinge samenwerking, inclusief gezamenlijke huisvesting en de organisatie van praktijkbeheer", schrijven ze in hun missie-document. Zo kunnen ze het persoonlijke karakter van de aangeboden zorg in de toekomst behouden, ruimte creren voor vernieuwing in het zorgaanbod, hun werkplezier behouden en een economische rendabele exploitatie van de gezamenlijke praktijken realiseren.
De huisartsen streven ernaar dat de kwaliteit van de aangeboden zorg wordt getoetst door protocollering van behandeltrajecten op grond van wetenschappelijke onderbouwing. Deze protocollering maakt het ook mogelijk om delen van behandeltrajecten te delegeren aan praktijkondersteuners en praktijkassistentes. De IJsselmuider huisartsen willen dat de zorgvraag van de patit zoveel mogelijk in de eerstelijn wordt beantwoord, door samenwerking met andere eerstelijnszorgaanbieders en lokale partners door uitbreiding van mogelijkheden voor onderzoek en behandeling. En om goede afspraken te maken met de eerstelijnspartners over een gezamenlijk zorgaanbod, wilden de huisartsen zich meer verdiepen in de zorgbehoefte van de patiten. Zij zullen de patiten vragen wat ze van hen verwachten en willen de geboden zorg, waar mogelijk, aanpassen aan die verwachtingen. De aangeboden zorg zou laagdrempelig, goed toegankelijke en in de buurt moeten zijn. Uitgangspunt hierbij is om de zorg op een zo laag mogelijk niveau af te handelen. Behandeling in de buurt waar het kan en in de tweede en derde lijn als het moet.
"Wij willen het niet versnipperd, maar binnen een zorgloket ," verduidelijkt huisarts Robert Jan Kars. "Met de veroudering en vergrijzing komen er steeds minder huisartsen en door geïntegreerd te werken omzeil je die problemen. Patiten kunnen met de komst van de nieuw zorgcentra gewoon hun eigen huisarts  behouden. Maar er zal wel meer uitbesteed worden. Nu is het al zo dat doktersassisten taken overnemen, het zijn eigenlijk duizendpoten die veel tegelijk doen. In het nieuwe centrum zullen ze taakgerichter werken, waardoor je ook meer verdieping kunt aanbrengen."
De IJsselmuider huisartsen staan voor meer zorg aanbieden op een plek; geïntegreerd zorg in samenwerking met patiten. "Daarom doen we nu ook een groot onderzoek waarbij we de patiten vragen wat ze willen van het nieuwe centrum. Die aanbevelingen nemen we weer mee in het zorgaanbod. Als blijkt dat er bijvoorbeeld veel geestelijke problemen zijn stellen we een psycholoog aan of een longarts als er veel longproblemen voorkomen", legt De Wilde uit. In het nieuwe centra, wordt de patit altijd geholpen en niet afgescheept met een bandje.
Maar maken de IJsselmuiden huisartsen zich, met het oog op de bezuinigingen dan geen zorgen om dat in aanbouw zijnde gezondheidscentrum?  "We zetten onze plannen gewoon door en vinden het een fantastisch idee. Bovendien kunnen we nu niet meer terug, dit is de enige weg naar de toekomst."