'Crisisopvang noodzakelijk'

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Met hun rug tegen de muur stonden ze. Yoyce en Roland Hazeweijer zijn al vierenhalf jaar thuisloos. Door omstandigheden zitten ze zonder baan, inkomen en met een torenhoge schuld. Tussen wal en schip beland hoefden ze niet meer op steun van instanties te rekenen.  Na hun noodkreet, waarbij duidelijk werd dat voor schrijnende gevallen niets gedaan werd, lijkt er nu iets aangezwengeld te zijn. "We zien een lichtpuntje", vertelde Roland Hazeweijer maandag, nadat er een spoedvergadering werd ingelast waarbij zowel Jeugdzorg, de woningcorporatie, gemeente en Leger des Heils aanwezig waren om toch met een oplossing te komen.
Het echtpaar, die nu een week bij het Leger des Heils zit, nadat ze niet meer bij vrienden terecht konden, zag hiervoor even geen wegen meer en sprak hun zorgen uit over de politiek. "Die staat op zijn kop om uitzetting te voorkomen maar in Nederland zijn ook heel veel schrijnende gevallen waar niets voor wordt gedaan."


Leger des Heils


De problemen ontstonden toen het echtpaar naar Spanje vertrok om daar een cafe op te zetten. Het kwam niet van de grond en ze bleven met een schuld achter. Omdat Roland in '98 een ongeluk heeft gehad waarbij kruit ontplofte is hij arbeidsongeschikt geraakt. "Ik probeerde wel gewoon te solliciteren maar kreeg geen werk." Nadat ze eenmaal in Nederland geen huis en werk hadden en dus ook geen recht op verzekeringen verbleven ze er eigenlijk illegaal.  Zonder permanente woning zaten ze soms even bij vrienden of in een vakantiehuisje. "In Kampen konden we een huis huren van iemand die het in de verkoop had, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen. Ook crisiscentra en het Leger des Heils zitten vol", vertelde de familie twee weken geleden aan de Brug.  Sinds juni zaten ze bij vrienden, in een huis met wel acht mensen. Omdat de spanningen hoog opliepen werd ze gevraagd te vertrekken en stonden ze op straat. Gelukkig kon het Leger des Heils ze een tijdelijke plek bieden.


"We zorgen ervoor dat niemand op straat komt te staan", vertelt Heilsoldaat Aalt Fikse. "Desnoods halen we stoelen uit de kerk zodat ze daar kunnen verblijven.


Met een gezin is het moeilijk om onderdak te vinden en zijn de locaties geringer. We willen zo lang mogelijk uitstellen dat ze in crisisopvang terecht komen tussen alcohol en drugsverslaafden.  In dit geval gaat het om ouders met twee kinderen en twee honden die bij elkaar willen blijven en bij de opvang is daar geen plaats voor. Ze hebben een bepaald verleden waardoor ze niet bij alle woningbouwverenigingen worden toegelaten." Volgens Fikse is er gebrek aan crisisopvang in Kampen. "Vorig jaar in november zijn we begonnen met winteropvang om daklozen 's nachts een slaapplek te bieden, zo is de crisisopvang ontstaan.  Maar we willen dat dit blijvend is en niet alleen voor de wintermaanden. Het is noodzakelijk en daar spelen we op in. Daarom hebben we hiervoor nu subsidie aangevraagd bij de gemeente."


Hulpverlening


Yoyce, die altijd met gehandicapten werkte, is door alle zorgen op dit moment geestelijk niet meer in staat te werken. "Sociale dienst heeft het ook afgeraden en gemeld dat ik geestelijk op ben. ' Zorg eerst maar dat je alles weer op een rij hebt', hebben ze tegen me gezegd."
Heel even was er weer hoop voor het gezin Hazeweijer. "We stonden nummer een voor een woning in Zeewolde, maar toen werd gezegd dat we niet meer in aanmerking kwamen vanwege onze financile situatie", vertelt het echtpaar die een schuld heeft van zestigduizend euro.


"Woningbouw en gemeente kunnen niets doen. "Als er genoeg bewijs was dat ze gewoon de huur konden betalen hadden ze de woning gekregen", vertelt Sarah Scholts, medewerker beleid en communicatie van Woonpalet in Zeewolde. "Maar in dit geval is het bewijs er niet gekomen. We attenderen de mensen dan om hulpverlening en dat hebben we in dit geval dan ook gedaan."


"Als we geen onderdak meer hebben stopt ook de schuldsanering, hebben we geen inkomen meer en worden ook onze kinderen van dertien en vijftien afgepakt door Jeugdzorg," meldde een wanhopige Joyce onlangs aan de Brug. Het gezin heeft al gedacht aan crisiscentra, een kraakpand of de leegstaande huizen in de Hanzewijk als tijdelijk onderkomen. "Maar daar mag je niet in als je kinderen hebt."


Ook hun omgeving is stomverbaasd dat dit gebeurt.  "Ze zeggen dat dit niet kan en niet mag omdat we alles gedaan hebben om hier uit te komen. Maar we zitten er nog steeds middenin." Het gezin moet van tachtig euro in de week rondkomen. " Als we ons ergens willen inschrijven kost dit ook geld. En we kunnen wel een rechtszaak beginnen maar hoe kunnen we dat betalen?" Volgens de Hazeweijers gaan de problemen niet alleen over hun zelf. "Er zijn zoveel dakloze zwervers die geen onderdak hebben. Het het is te belachelijk voor woorden dat het gezin als hoeksteen van de samenleving niet belangrijk meer wordt gevonden." Met hun noodkreet zijn een aantal instanties nu in beweging gekomen en het gezin hoopt dat ze nu eindelijk onderdak krijgen en geholpen kunnen worden.


Wie hierop wil reageren of contact wil met de familie Hazeweijer kan mailen of bellen met de redactie van de Brug, redactie@brugmedia.nl; (038) 333 10 27).