Magnificat over 'leven en dood' in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het Vocaal Ensemble Magnificat geeft zaterdag 12 november een concert in de Bovenkerk. Het programma met het thema leven en dood geeft kleur aan de maand november: een tijd van vallend blad, van bezinning en afronding van het kerkelijk jaar voorafgaand aan advent.  Met dit thema-concert wil Magnificat luisteraars laten kennismaken met muziek die hen ook anno 2011 zal boeien door haar zeggingskracht.

Het programma dat de dirigente samenstelde rond dit thema reikt van gregoriaans tot Brahms. Daarbinnen vormt de Musikalische Exequien van Schütz de kern. Dit meesterwerk is gecomponeerd in opdracht van graaf H. Posthumus von Reuss in 1636 voor zijn begrafenis. Het bevat drie delen: een lutherse missa brevis, een dubbelkorig motet op de tekst van de meditatie en tot slot het Canticum Simeonis. Verschillende compositietradities worden hierin tot een kunstige synthese samengebracht.


Het programma begint met Dies irae, dies illa: een middeleeuwse sequens, waarbij Erik van Nevel in zijn arrangement de ontwikkeling van eenstemmigheid naar meerstemmigheid illustreert. Daarnaast klinken er boeiende motetten uit het voorgeslacht van J. S. Bach.


In het programma zijn ook soli voor luit en voor orgel opgenomen. Vincent van Laar zal de partita van Böhm Ach wie nichtig, ach wie flüchtig uitvoeren op het koororgel en van Bach een trio over het avondlied Ach bleib bei uns Herr Jesu Christ. Ook de luisteraars worden er weer bij betrokken door samenzang.


Medewerking verlenen Vincent van Laar (orgel), Jan Hollestelle (violone), Elly van Munster (luit en theorbe) en Wilma van der Wardt (barokcello). Het geheel staat onder leiding van Margreeth Verboom. Het concert vindt plaats op zaterdag 12 november in de Bovenkerk te Kampen. Aanvang: 20.00 uur. De deuren gaan open om 19.30 uur. Entree 10 euro; tot en met 18 jaar: 5 euro.