Ondernemers Oost-Nederland pessimistischer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

REGIO - Ondernemers in Oost-Nederland zijn pessimistischer dan drie maanden geleden: met een overwegend goed tweede kwartaal 2011 achter de rug gaan zij nu mee in de negatieve verwachtingen van de rest van Nederland. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête COEN. Alleen in de regio Stedendriehoek blijven de bedrijven optimistisch. In de regio Zwolle zien ondernemers de toekomst het meest somber in.

Het tweede kwartaal liet een relatief positief beeld zien. De bouw, met name de wegenbouw, kon volgens COEN een inhaalslag ten opzichte van de andere sectoren maken. "De schuldencrisis, de dreiging van de 'dubbele dip' en de onzekerheid rond de financile markten leidde er echter toe dat ook in die branche, net als in vrijwel alle andere sectoren, de verwachtingen voor het volgende kwartaal weer naar beneden zijn bijgesteld. Dit betreft met name de omzet, export en de investeringen. Alleen in de zakelijke dienstverlening zien veel ondernemers nog steeds genoeg reden tot optimisme."

In de Stedendriehoek zijn ondernemers duidelijk optimistischer dan in de andere regio's in Oost-Nederland. "In het tweede kwartaal scoorde deze regio het beste op het gebied van omzet, export en personeelssterkte. De verwachtingen voor de omzet zijn weliswaar minder dan voor het tweede kwartaal maar blijven hier nog wel in de plus, in tegenstelling tot de andere regio's. In de regio Zwolle daarentegen is het somberen geblazen: deze regio ontwikkelde zich in het tweede kwartaal het minst positief en ook over het volgende kwartaal zijn bedrijven het meest pessimistisch. Ondanks dit feit scoort deze regio het hoogst als het om de verwachte personeelssterkte gaat, de Stedendriehoek is juist op dat punt het meest negatief."


Ondernemers in Oost-Nederland hadden in het tweede kwartaal voor het eerst weer zin in investeren, volgens COEN is dit inmiddels weer afgelopen. In Twente zijn de verwachtingen hiervoor nog wel positief, in de andere drie regio's niet. Op de Veluwe gingen de verwachtingen hierover het meest onderuit.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden