Broederhuis toont verjongd gezicht tijdens monumentendag

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

 


KAMPEN - De hervormde gemeente nodigt iedereen uit om op zaterdag 10 september het ingrijpend vernieuwde Broederhuis aan de Botermarkt te bezichtigen. Dit Open Huis vindt plaats tijdens de landelijke Open Monumentendag.


 


Het thema van Open Monumentendag is - heel toepasselijk - 'nieuw gebruik, oud gebouw'. Het Broederhuis maakte vroeger - net als de naastgelegen Broederkerk - deel uit van een Franciscaans klooster. De geschiedenis van dit voormalige kloostercomplex gaat terug tot de veertiende eeuw. In het Broederhuis zijn ondanks de vernieuwingen nog allerlei oude details zichtbaar, zoals steunbalken, metselwerk en oude deuren. In de historische zalen van dit complex - zoals de Lemkerzaal - blijft de rijke historie van het gebouw goed zichtbaar.


 


Trappenhuis


Door de ingrijpende verbouwing beschikt het Broederhuis nu over een nieuw trappenhuis, een lift en toiletten, waardoor de Lemkerzaal voor iedereen makkelijk toegankelijk is. "En de meeste zalen hebben hun oorspronkelijke namen uit de kloostertijd teruggekregen", zegt manager Dries Polinder. "Ze heten nu Lemkerzaal, Refterzaal, Conventzaal, Kapittelzaal, Binnenhofzaal en Botermarktzaal en herinneren ons aan de eeuwenoude geschiedenis van deze gebouwen. De Lemkerzaal bijvoorbeeld, was vroeger een librije ofwel bibliotheek. Met dit vernieuwde Broederhuis beschikken wij over een eigentijds en sfeervolle zalenaccommodatie."


 


Rondleidingen


Het Broederhuis wordt in de eerste plaats door de hervormde gemeente zelf gebruikt voor bijvoorbeeld vergaderingen, catechisaties, koorrepetities en dergelijke. Ook is het kerkelijk bureau er gehuisvest. Daarnaast wordt het nu ook aan derden verhuurd. Tijdens het Open Huis zijn er rondleidingen door het gebouw. Naast de leden van de gemeente zijn ook alle andere belangstellenden van harte welkom. Het Open Huis duurt van 10.00 tot 14.00 uur.