DOS in veilige haven na verrassende overwinning tegen koploper DFS

KAMPEN - DOS Kampen heeft zaterdag gestunt door DFS met 3-0 te verslaan. De ploeg pakte de winst in het eerste kwartier na rust toen het twee keer scoorde. De marge kwam niet meer in gevaar en werd zelfs uitgebreid. Door de zege heeft DOS definitief afstand genomen van de gevarenzone.Bij DFS ontbraken enkele vaste waarden. Aanvoerder Van Walsem en Louwaars waren geschorst en in de warming-up moest ook Gregory Thijm afhaken. DOS Kampen daarentegen kon weer beschikken over Maurice Vespignani, waardoor het elftal van Guido Vlierhuis en Nick Karel in de vaste basisbezetting kon starten. DFS begon goed aan de wedstrijd en zette DOS meteen onder druk. Dat er veel voetbal in het elftal van trainer Dick Peters van Ton zit werd meteen wel duidelijk. DOS Kampen voetbalde zich echter af en toe goed onder de druk vandaan. De eerste echte kans diende zich aan in de 11e minuut. Een schot van Mike Louwaars werd met moeite gepareerd door DOS-goalie Wilco de Vries. Een minuut later schoot Colin Houth net naast. In de 19e mniuut was DOS voor het eerst gevaarlijk. Keeper Bennie Geert had alle moeite met een inzet van Matthijs Winters. Het spel golfde daarna op en neer en beide teams waren aan elkaar gewaagd. Het verschil op de ranglijst was op het veld niet te zien. Beide ploegen kregen mogelijkheden, maar tot doelpunten kwam het voor de pauze niet.Dat veranderde na rust. DOS zette DFS direct onder druk. Dat had al snel resultaat. Nadat scheidsrecter Van der Pol een overtreding op Van Warven niet bestrafte met een strafschop, was het in de 50ste minuut raak. Rob Kabboord stond aan de basis van de eerste treffer. De balvaste spits gaf de bal op rechts mee op de doorlopende Wim Snippe, die een goede voorzet in petto had. Bij de eerste paal schoot Van Warven de bal onberispelijk binnen.Zo’n twee minuten later kon Jorian Wellenberg DOS al op 2-0 schieten, maar zijn inzet ging net voorlangs. In de 56ste minuut werd de voorsprong wel verdubbeld. Keeper Geerts werd onder druk gezet en zijn uittrap werd opgepikt door DOS Kampen. De bal werd ingespeeld op Kabboord, die in buitenspelpositie, door mocht gaan en de bal in de korte hoek snoeihard tegen de touwen knalde. DFS kon hier weinig tegenover stellen. Alleen in de 71ste minuut was er een goede kans voor de gasten, maar keeper De Vries verwerkte de bal met moeite tot corner. Een minuut later ging de wedstrijd definitief in het slot. Na een kort genomen corner scoorde Lenhard de Velde uit een voorzet van Patrick Bastiaan. DOS viert feest en had daar zaterdag alle reden toe. Foto: Henry Kruithof