The Cape biedt veilige ruimte zonder drempels

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

 


KAMPEN - Gezelligheid, elkaar ontmoeten, chillen en je verhaal kwijt kunnen. Sinds november 2010 kan dat in The Cape, waar jongeren centraal staan. Inmiddels loopt het cafe goed en hebben de jongeren een voetbalwedstrijd georganiseerd die op 14 mei op het Prisma Court aan de Marinus Postlaan gehouden werd. Onder het motto 'Different and United' gingen acht uiteenlopende teams de strijd met elkaar aan.


 


"Anders maar toch samen, dat was de insteek van deze dag", vertelt Jan Hakvoort, ambulant jongerenwerker van Waypoint Kampen.
"Wat zeer te merken was bij de jongeren, was dat ze elkaar met respect behandelden en dat problemen er waren om op te lossen, dit ging in goede harmonie."
Hakvoort bedankt vanuit stichting Waypoint, de bedrijven die deze dag mogelijk hebben gemaakt zoals: ijssalon Marena, Sport 2000 Kampen en Nike. "Het toernooi is gewonnen door FC Knudde, die volgend jaar de wisselbeker mag verdedigen.
We hopen ook volgend jaar zo'n dag te organiseren, met weer net zo'n grote diversiteit aan jongeren, vrijwilligers en bezoekers."


 


Niet dezelfde fout maken
"Voor de groep achttien plussers is er weinig te doen in Kampen", concludeert de jongerenwerker. "Je hebt alleen de kroeg en het park waar ze wat rondhangen. Twee jaar geleden is er een denktank ontstaan van een tiental Kampenaren, waar om de veertien dagen mee vergaderd werd."
Hakvoort had al bestaande contacten met Tot Heil Des Volks. Na twee jaar vergaderen en de juiste contacten, is in november 2010 onder de vlag van Tot Heil Des Volks, Waypoint Kampen ontstaan.
Gemiddeld bezoeken zo'n dertig jongeren per week de gezellige accommodatie.

Als het over jongeren en begeleiding gaat, weet Hakvoort echt wel waar hij het over heeft. Zijn eigen jeugd verliep namelijk niet geheel vlekkeloos. "Toen ik zestien was overleed mijn vader. Juist die leeftijd is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Want hoe gaaf is het bijvoorbeeld als je pa komt kijken bij je voetbalwedstrijden?." En vanaf dan gaat het steeds slechter met Hakvoort.  Terwijl hij overdag in de visverwerking werkt, zoekt hij in zijn vrije tijd zijn heil in drank en verdovende middelen. "Ik heb tot mijn 32-ste bij mijn moeder op Urk gewoond en ze verdient echt een standbeeld. Want geen enkele gebruiker is leuk. Zelf zag ik niet dat ik problemen had, maar zij ging er aan onderdoor. Toen ik uiteindelijk uit huis werd gezet besloot ik dat het tijd was met mezelf aan de slag te gaan."
Hakvoort liet zich opnemen in een kliniek in Ermelo waar hij vijftien maanden intern zat. "Hier leerde ik omgaan met problemen, want stoppen is niet moeilijk maar clean blijven wel. Als ik nog iets wilde doen dan was het met jongeren werken. Ik hoop dat ze niet dezelfde fout maken, als die ik gemaakt heb in die tijd. Uit mijn ervaringen in het verleden, hoop ik de jongeren te helpen en te motiveren."
De jongerenwerker merkte dat hij na zijn opname in de instelling was veranderd.  "Maar Urk niet. Het was tijd om op mezelf te gaan wonen.  In Kampen kon ik een kamer krijgen, toen ik daar woonde en me bij een kerkgemeenschap aansloot, ging ik jeugdwerk doen binnen de kerk. Mijn ervaring was dat er iets miste voor de jeugd."
Hakvoort studeert naast zijn activiteiten voor Waypoint Kampen/ The Cape bij Landstede in Zwolle randgroepjongerenwerk en zit nu in het laatste jaar. "In juni hoop ik mijn diploma te halen."


'Goede sjit'
'De rottigheid die jongeren uithalen en het overmatig alcoholgebruik, komt volgens Hakvoort door deze machocultuur en het 'erbij willen horen.' Om jongeren te helpen en motiveren geeft hij voorlichting op scholen en kerken. Zijn verhalen maken indruk. "Omdat ze horen wat ik heb meegemaakt weten ze, dat het niet zomaar een praatje is." En dat heeft effect, de jongeren die The Cape bezoeken blijven terugkomen. Ook is de jongerenwerker vaak op straat te vinden om zo de jongeren te bereiken. "Ik stap er blanco in, deel flyers uit en zeg bijvoorbeeld dat ze rustig een colaatje kunnen komen halen. Elke jongere is anders en zal ik dus ook anders benaderen. En als ik ze opzoek, oordeel ik niet, ik hoop zo een band met ze te krijgen." Natuurlijk hoopt Hakvoort ook dat ze hierna The Cape eens bezoeken. "Maar ik weet dat bij iemand die verslavingsproblemen heeft het lang duurt voordat hij vertrouwd is en hier binnenkomt."


 


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 9 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 15 uur geleden