Rondleidingen Van Heutszkazerne tijdens Open Monumentendag

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De  Open Monumentendag wordt 10 september 2011 voor de 25e keer in Nederland georganiseerd. Ook in de gemeente Kampen is een groot aantal monumenten van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Het thema van 2011 is 'Nieuw gebruik, Oud gebouw', waarbij de historische gebouwen en hun nieuwe bestemming centraal staan. Tijdens deze dag kunnen bezoekers alvast een kijkje nemen in de gerenoveerde Van Heutszkazerne.

De Open Monumentendag wordt om 10.00 uur in de Van Heutszkazerne geopend door wethouder Janita Tabak. Vervolgens worden twee lezingen gegeven over de historie en de herbestemming van de voormalige kazerne. De Van Heutszkazerne is in samenwerking met deltaWonen de hele dag toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.00 uur.

Verleden
Veel monumenten hebben hun historische functie in de loop van de tijd verloren. Niet alleen in Kampen, maar ook in het buitengebied zijn monumenten aan te wijzen die (soms meerdere keren) een nieuwe bestemming hebben gekregen. Geïnspireerd door het thema 'Nieuw gebruik - Oud gebouw' is een videopresentatie gemaakt over monumenten in IJsselmuiden, Grafhorst, Wilsum, Zalk en 's-Heerenbroek. De presentatie is tijdens Open Monumentendag te zien op drie locaties: de Nederlands Hervormde Dorpskerk in IJsselmuiden (Dorpsweg 53), de voormalige openbare school in Wilsum (Westenbergstraat 1) en de Schultekamer in Zalk (bij de kerk).

Open Monumenten Klassendag
"Monumenten oud en saai, en dus niets voor kinderen? Dan hebt u buiten Karel Kist, Lambertus Lintenknipper en Vincent Violini gerekend", vertelt de organisatie. "Aan de hand van deze zogenaamde 'Monumensjes' beginnen basisschoolleerlingen hun zoektocht naar de historie van een monument." De Open Monumenten Klassendag vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 september 2011.

In de gemeente Kampen doen maar liefst acht scholen mee. Het gaat om de basisscholen Ichthus (IJsselmuiden), Zandberg (IJsselmuiden), Bouwmanschool (Kampen), Groen van Prinstererschool (Kampen), Rehobothschool (Kampen), Ambelt (Kampen), De Mirt (Kampen) en De Groenling (IJsselmuiden). Tijdens de Open Monumenten Klassendag bezoeken de leerlingen een monument, krijgen zij informatie over het monument en zijn verleden en maken zij hier op school een opdracht over.

Voor de Open Monumentendag 2011 in de gemeente Kampen is een folder uitgegeven met alle deelnemende monumenten en de georganiseerde activiteiten. De folder is onder andere verkrijgbaar bij VVV/ANWB Kampen en het stadhuis. Meer informatie en de digitale folder vindt u op www.kampen.nl/openmonumentendag.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden