'Woningtreintje op stoom'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages


KAMPEN - Het verschil tussen het verkopen van vier woningen en geen een lijkt levensgroot, maar is vaak juist klein. Dat is althans de ervaring van woningmarkt-regisseur Marino van der Starre van UwWoonwensen.nl. Als binnen een keten van vier woningkopers 'de zwakste schakel' een steuntje in de rug krijgt van de andere drie komt de woningtrein in beweging. Op die manier hoopt Van der Starre, die kan bogen op jaren ervaring in de makelaardij, de woningmarkt in Kampen uit het slot te krijgen.



Want net als in de rest van het land blijven veel woningen in Kampen lang te koop staan. Het startschot voor het project, waar meerdere marktpartijen bij betrokken zijn, wordt vrijdag gegeven. Namens het college van b en w zal wethouder Gerrit Jan Veldhoen aanwezig zijn.


Van der Starre: "Het idee komt voor een deel voort uit idealisme. Starters hebben het gewoon erg moeilijk op de woningmarkt, maar daar wil ik het niet aan ophangen. Het is namelijk ook heel goed denkbaar dat een starter de zaken zo goed voor elkaar heeft dat hij juist wel relatief makkelijk een woning kan kopen, terwijl een jong gezin net niet in staat is om de stap te maken naar een groter huis. In dat geval is dat de zwakste schakel in een reeks die in makelaarsjargon ook wel een woningtreintje wordt genoemd." Waar het volgens Van der Starre om gaat, is dat je mensen die hun woonwensen kenbaar hebben gemaakt en iets voor elkaar kunnen betekenen aan tafel krijgt. Soms zijn dat volgens hem drie partijen -particulier of makelaar, dat kan beiden- maar het kunnen er in een enkel geval ook best vijf zijn. Partijen in elk geval die eerst hun eigen woning willen verkopen voordat ze zelf een nieuw of ander huis kopen.


Manier van denken


En die afwachtende houding is in combinatie met het feit dat vaak een enkele koper in de keten het net niet kan behappen de oorzaak van de vastzittende markt, aldus Van der Starre. Komt iemand bijvoorbeeld zevenduizend euro tekort voor een hypotheek, dan kun je andere geselecteerde partijen een premie laten betalen. "Iemand met een woning van vijf ton is in veel gevallen echt wel bereid om drieduizend euro mee te betalen aan de hypotheek van een ander, als hij maar gegarandeerd zijn woning kwijtraakt en dat is het doel van dit project." De ondernemer is er van overtuigd dat het plan grote kans van slagen heeft mits goed uitgevoerd. "Het punt is dat het gaat om een heel andere manier van denken. Niet alleen in de makelaardij, maar overal zal je langzaam gaan zien dat er veel meer vanuit de koop dan verkoop wordt gedacht. Overigens blijft de rol van makelaar gewoon van belang, want ik als regisseur zal iemand altijd adviseren zicht te laten bijstaan door een makelaar. Dat neemt niet weg dat de rol van makelaar verandert, ook zonder dat dit project er zou zijn." Aanvankelijk was het de bedoeling om het project vooral te betrekken op de reeds bestaande woningbouw, maar inmiddels zijn ook nieuwbouwprojecten in beeld.


 




 


 








 





 




 






 



 


 



 

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 5 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57