Wilsum bouwt aan nieuwe toekomst

· leestijd 2 minuten Sport

WILSUM - Wethouder Pieter Treep heeft vrijdagmiddag het officile startsein gegeven van de bouw van het nieuwe clubgebouw van voetbalvereniging Wilsum aan de Van Lierweg. Hij deed dit door door de 'symbolische' eerste vier stenen te leggen.

"Dit is een belangrijke dag voor Wilsum", sprak voorzitter Jan Marskamp. "Volgend jaar vieren we het 75-jarig jubileum en spelen we op een nieuw sportpark. Uniek!" Aan de officile openingshandeling ging een periode van acht jaar vooraf. De voetbalvereniging moet wijken om woningbouw mogelijk te maken en wordt verplaatst naar het huidige trainings/wedstrijdveld even verderop. Deze grasmat zal in de toekomst fungeren als hoofdveld. In oktober ging de bouw van het nieuwe clubgebouw van start. Vrijdagmiddag was wethouder Pieter Treep aanwezig om de officile openingshandeling te verrichten. Hij noemde Wilsum een 'bijzondere' vereniging. "Heel het dorp is er mee verbonden." Treep denkt dat de voetbalvereniging een nieuwe impuls krijgt door het nieuwe sportpark. "Mensen zijn eerder geneigd om de handen uit de mouwen te steken. Dit biedt nieuwe kansen om de vereniging sterker te maken."

Het ontwerp van het nieuwe clubgebouw is van 19 Het Atelier Architecten. Het Zwolse bureau won de strijd van drie andere architectenbureaus. De bouwcommissie van Wilsum was gelijk gecharmeerd van het ontwerp van 19 Atelier Architecten, dat een open karakter heeft. Wethouder Treep was onder de indruk. "Het is een hele opgave om aan de rand van het Nationaal Landschap iets neer te zetten. Het is een mooie combinatie van veld en kantine."

Als de gemeenteraad begin volgend jaar akkoord gaat, dan kan Wilsum in het nieuwe seizoen beschikken over kunstgras. Dat wordt niet aangelegd op het hoofdveld. De bouw van het nieuwe clubgebouw moet eind april/begin mei volgend jaar zijn afgerond. Daarna moet er nog veel werk worden verzet door de vrijwilligers van Wilsum. "De reclameborden moeten worden verplaatst en we moeten aan de slag met de bestrating. We hebben twee stratenmakers binnen de club. Voor de zomervakantie moet alles klaar zijn", aldus voorzitter Marskamp.

Om de wind geen vrij spel te geven wordt aan een kant van het sportpark om het veld een 'bosterrein' aangelegd. "Dat geldt ook als compensatie van de kap van bomen bij de bouw van het multifunctioneel centrum", legt Marskamp uit. "Ook gaan we in overleg of we de heg op het sportpark mogen verhogen." Wilsum wil graag verlichting bij het nieuwe kunstgrasveld. "We gaan onderzoeken met de gemeente of hoe we dingen binnen het bestek kunnen regelen. We hebben ook nog onze huidige lichtmasten. Verlichting is voor ons belangrijk. We willen dat iedereen van de vereniging gebruik kan maken van het kunstgras."
In vergelijking met de huidige situatie heeft Wilsum volgend seizoen de beschikking over twee extra kleedkamers. "Het uitgangspunt is nieuw voor oud. We hebben overeenstemming met de gemeente over het bedrag per meter. De twee extra kleedkamers moeten we zelf financieren. Dat geldt ook voor de keuken en de inventaris in het nieuwe clubgebouw. We hebben een deel gespaard. Straks zien we wel of we uitkomen of dat we bedrag moeten lenen", aldus Marskamp.