Vrouwvolk van 's-Heerenbroek op kalender

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

's-HEERENBROEK -  Wat hebben jonge meiden in shorts bij een tractor, dames met paarden en senioren op de fiets met elkaar gemeen?
Ze zijn allemaal vrouwen en komen uit 's Heerenbroek. Bovendien staan de in totaal bijna honderd 'modellen' op de kalender ' Vrouwvolk' 2012, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Jan Pelleboermuseum in het dorp. 

De bedenker van dit bijzondere initiatief is Cre de Groot, die inspiratie kreeg na een Oranjefeest in 's Heerenbroek en eerder ook al een kalender met mannen en veel prachtige landschappen uit 's Heerenbroek op de markt bracht. "Op dit moment zijn er al 130 kalenders verkocht", vertelt Cre die sinds september bezig is geweest om alles vorm te geven. Voor de vrouwenkalender zocht ze samenwerking met professioneel fotografe Loura Kok. Ook omroep MAX kreeg lucht van hun activiteiten en de initiators gaan op 2 januari samen met 23 dames naar de studio waar ze tijdens de uitzending van 11.00 tot 12.00 uur te zien zijn.

Drieste hond en tienermeiden

Een tamme koe zoeken, deze schoonpoetsen en vrouwen van veehouders hieromheen zetten voor een leuke kalenderfoto. Het lijkt vrij eenvoudig, maar  er komt nog best wat bij kijken. In een weiland met een drieste hond, een pony die steeds uit een kruiwagen wilde happen en dames die wel mee wilden werken maar soms alleen als 'zij er dan ook bijstaat' werden de calendargirls uiteindelijk heel spontaan vereeuwigd. En dat zelfde geldt ook voor de sprankelende tienermeisjes die je op de pagina van juli vrolijk toelachen. " ' s-Heerenbroek heeft heel veel leuke meiden", vertelt Loura, die ze rond de tractor bij de IJssel fotografeerde. "Dit is ook een plek waar de jongeren zich graag ophouden." Cre, die in de loop der jaren vele foto's van 's-Heerenbroekers en landschappen maakte, dook in haar archief om de pagina's van de kalender op te leuken. Zo zorgde ze ervoor dat er rond de hoofdfoto's leuke bloemen staan en landschappen en portretten van het dorp en de bewoners. Op de voorkant van de kalender zette ze de blote benen van de jonge meiden die na hun foto- opdracht met Loura allemaal nieuwsgierig zijn naar het resultaat van de foto.
Wie de kalender verder doorbladert ziet dat ook de decemberpagina een echte blikvanger is. "Hiervoor heb ik de auto van mijn zwager geleend", lacht de fotografe over de rode bolide. "Hij was erg bang dat er krassen op kwamen en ik moest voordoen hoe de modellen er dan op gingen liggen."


De foto die in de studio is genomen laat chique uitgedoste glamourgirls zien die op weg zijn naar een kerstparty. De modellen poseren of ze nooit anders hebben gedaan. "Velen van hen spelen ook  toneel en dansen", legt Loura uit. Ook aan de foto van de senioren die een fietstocht maken zit een verhaal. "Ze moesten jassen aan omdat ze op de pagina van september staan maar het was die dag smoorheet, wel 25 graden." In het dorp waar de meesten elkaar goed kennen, is de Vrouwenkalender inmiddels een veelbesproken onderwerp. "Het leeft hier echt", vertellen de dames die al weer volop plannen hebben voor de editie in 2013.
De kalender is te bestellen voor 19,50 ( A4-formaat) bij  mariekekwakkel@hotmail.com of 06-43751268. Ook staat hierover informatie op http://sheerenbroek.info/dorpsbelang De opbrengst van deze kalender komt ten goede van het Jan Pelleboermuseum in 's-Heerenbroek, deze is te vinden in de zwarte schuur bij de stoplichten.