IJsselmuidenaren nemen deel aan de Mongol Challenge

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Een tocht van Amsterdam naar Ulaan Bataar in Mongoli. Tienduizend kilometer van oost naar west. Afgelopen zaterdag trapten Bram Oudejans en Nienke van Keimpema uit IJsselmuiden het gaspedaal stevig in en vertrokken ze, samen met nog zestien auto's, als deelnemers van de Mongol Challenge.


Als de avonturiers omstreeks 30 juni op hun eindbestemming aankomen, worden de auto's geveild voor lokale goede doelen. Ook BN'ers Katja Schuurman en Johnny de Mol gaan vijf dagen meerijden voor de stichting Return to sender.


 


Voor Bram is het overbruggen van verre afstanden niet helemaal nieuw. "In 2004 ben ik met een vriend naar Dakar gereden. Toen ik hoorde over de rit naar Mongoli dacht ik gelijk: doen! Want wanneer kom je daar nou." Toen zijn vriendin Nienke foto's zag van grassteppes, blauwe luchten en groende heuvels werd ze ook enthousiast.


"Het is ook hartstikke leuk dat je door verschillende landen rijdt. We doorkruisen Duitsland, Polen, Slowakije, Roemeni, Moldavi,Transnistri, Oekraïne, Rusland, Kazachstan en uiteindelijk Mongoli." De eerste dagen zal er nog snel en makkelijk over asfalt gereden worden. Daarna start het echte kilometervreten door Oost-Europa. "De wegen zullen vanaf Kazachstan steeds lastiger berijdbaar worden", voorspellen Bram en Nienke, die niet in een jeep maar in een Renault Megane gaan rijden. "Maar ook dat is weer een uitdaging."


Het tweetal heeft een GPS mee en genoeg kaarten van alle landen die ze doorkruizen. Nienke kan haar talent voor het kaartlezen tijdens de reis showen. "Ik ben meer van de weg vragen, al kan dat in het Russisch nog wel eens lastig worden," grapt Bram. Ze hebben al een boekje gekregen met foto's waarmee ze kunnen communiceren als dat niet meer via de taal lukt.


Hun auto, die door Renault Van Kesteren uit IJsselmuiden gratis is gecheckt en van nieuwe onderdelen voorzien, is beplakt met stickers van sponsoren zoals bijvoorbeeld de Hema. "We hebben ook schriftjes en potloden gekregen die we onder weg aan kinderen of weeshuizen kunnen uitdelen", vertelt Bram die veel lachende gezichten hoopt te zien. "En Acor-coaching heeft een stevig bedrag gedoneerd." Op de eindbestemming aangekomen leveren het sponsorgeld en de Renault, afhankelijk van wat deze opbrengt, waarschijnlijk zo'n 2500 euro voor goede doelen op.


 


Route nog onontdekt


De autorijders hebben hun vakantiegeld en vrije dagen in de Mongol Challenge gestopt. "Deze route is nog helemaal nieuw, alles is nog onontdekt en dat vinden wij wel spannend." Voor de reis hebben ze zich niet overdreven voorbereid. "Je moet natuurlijk wel een goede auto hebben en zorgen voor aanvullende verzekerkingen, visa en inentingen en we nemen voor de hygie eigen naalden mee", legt Bram uit. "We hebben maar een paar blikjes eten bij ons want we willen zoveel mogelijk van de cultuur daar meemaken en leren wat de gewoontes zijn. Het schijnt trouwens wel dat het eten in Mongoli erg vies is, ze hebben daar geen groente en Yakmelk."


De angst dat er tijdens de reis iets mis kan gaan, is bij het ondernemende stelletje niet echt aanwezig. "Ik hoop alleen dat de electronica in de auto niet kapot gaat want dat kunnen we niet repareren", meldt Bram. "De thuisblijvers zijn bezorgder. Dan vragen ze of we wel voorzichtig doen en dat we wel heel thuis moeten komen", vult Nienke lachend aan.


Voor het IJsselmuidense tweetal, dat op de afdeling Milieu van de gemeente Harderwijk werkt, is de race van tienduizend kilometer met een personenauto naar Ulaan Bataar eens heel wat anders. "Dat wordt dus even geen adviezen schrijven maar landen zien waar je normaal nooit doorrijdt", grijnst Bram.


"In Mongoli heb je de meest ongerepte natuur en in Nederland is alles bedacht", concludeert Nienke, die dat als RO-deskundige ook wel interessant vindt. Ze verheugt zich enorm op haar kennismaking met alle vreemde landen en gebruiken. Natuurlijk zal de rit niet altijd makkelijk zijn en zullen ze zichzelf wel eens tegenkomen. Maar de kans om mee te doen een de Mongol Challenge laten ze zich niet ontnemen. "Dit is het ultieme vrijheidsgevoel!"


 


 


 Meer informatie over de race staat op: www.mongolchallenge.com

 


 


Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 10 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 15 uur geleden