Zorginnovatie moet regionale zorgaanbod verbeteren

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De gemeenten Kampen en Zwolle willen zich, samen met partners in zorg en welzijn, met innoverende projecten inzetten voor een toekomstbestendig zorgaanbod. Hiervoor is in april in beide raden de Kadernota Zorginnovatie Zwolle Kampen vastgesteld. De projecten voor de eerste ronde zijn nu bepaald en kunnen van start.

De projecten hebben als doel het regionale zorgaanbod te verbeteren, zodat in de toekomst zorg en welzijn in samenhang en tegelijk ook dicht bij huis afgenomen kan worden. In de eerste ronde worden vijf projecten uitgevoerd. Met 'Buurtgeluk' wil men in twee delen van een wijk in Kampen en in Zwolle welzijn en zorg combineren. Het idee is dat door door de inzet en middelen te bundelen, het buurtgeluk toeneemt. Met 'Een huishouden, een aanpak complexe zorgvragers' wordt in 18 huishoudens met complexe problematiek een werkwijze ontwikkeld waarin een gezamenlijke aanpak van meer hulpverleners centraal staat.

Het derde project  'Zorg, zeg nou zelf' willen de gemeenten informatie krijgen om te komen tot geïntegreerde eerstelijns zorg. Op basis van informatie van gebruikers van het gezondheidscentrum in IJsselmuiden verwacht men een vraaggestuurd en clitgericht zorgaanbod te realiseren. Bij 'Verkenning ICT- thuistechnologie onder ouderen' wordt een onderzoek gehouden onder oudere senioren in Kampen en Zwolle naar de bekendheid, gebruiksbehoefte en voordelen van thuistechnologie onder oudere senioren. Huistechnologie stelt ouderen in staat langer zelfstandig te wonen. Het project moet inzicht geven hoe ouderen hier meer vertrouwd mee raken.

Tot slot doen de gemeenten een 'haalbaarheidsonderzoek business zorg-economie'. Het betreft hier een samenwerkingsverband tussen Stichting Kennispoort Regio Zwolle en Stichting Health Valley, gefinancierd door de provincie Overijssel. Het doel is om zorginnovatie, kennis en economie te koppelen als ondersteuning om mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Druk
De gemeenten nemen deze initiatieven omdat de druk op de zorg de komende vijftien jaar alleen maar toeneemt. Hiervoor zijn drie oorzaken: de vergrijzing, het vaker voorkomen van welvaartsziekten als diabetes en hart- en vaatziekten en de steeds hogere eisen die cliten stellen aan de kwaliteit van de zorg. In de kadernota Zorginnovatie die in Zwolle en Kampen is vastgesteld, staat omschreven hoe Zwolle Kampen Netwerkstad wil inzetten op vernieuwingen in zorg en welzijn. In het najaar worden de raden geïnformeerd over de voortgang van de projecten uit de eerste ronde.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden