Gemeente voorzichtig met aankoop nieuwe gronden

Partnerbijdrages

KAMPEN - De gemeente gaat de komende jaren behoudend om met de aankoop van nieuwe gronden. De economische situatie en de spanning op de woningmarkt zijn hier de oorzaak van. Bovendien denkt de gemeente inmiddels genoeg gronden te hebben aangekocht om tot 2030 kavels uit te geven. De Nota Grondbeleid 2009 is onder andere op deze punten gewijzigd.

De gemeente vindt het gezien de grote voorraad aan grond van het grondbedrijf Kampen niet noodzakelijk om te kiezen voor actief grondbeleid. "Wij kiezen daarom voor grondbeleid op maat om per locatie te bepalen welke regierol de gemeente voor haar rekening neemt. Dit kan of actief grondbeleid zijn, of faciliterend grondbeleid."

De gemeente gaat in de toekomst risicomanagement uitvoeren per project en per grondexploitatie. In het verleden werd drie jaar rente gehanteerd over de totale stand van de boekwaarde. Dit zegt echter niets over de specifieke risico's van het project.

Ten derde gaat de gemeente in de toekomst naast bankgaranties, een contract waarbij een bank onvoorwaardelijk garandeert om een bedrag aan een begunstigde te betalen, ook concerngaranties als voorwaarde opnemen. Een concerngarantie is een garantie van de moedervennootschap, die op die wijze instaat voor de verplichtingen van haar dochteronderneming.