Feestelijke opening projecten Dorpsplan 's-Heerenbroek

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

's HEERENBROEK -  In 's-Heerenbroek zijn donderdag, 21 juli, drie projecten officieel opgeleverd en in gebruik genomen door gedeputeerde Theo Rietkerk van de Provincie Overijssel en wethouder Gerrit Jan Veldhoen van de gemeente Kampen. Het gaat om de veranderde inrichting van het plein bij de Kandelaar, het nieuwe Proemepad en de eerste herstelde hooiberg in het dorp. Bij alle projecten gaat het om onderdelen van het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) van 's-Heerenbroek. De uitvoering hiervan wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, het Nationaal Landschap IJsseldelta en de gemeente Kampen, die de projecten ook financieel hebben ondersteund.


Gedeputeerde Theo Rietkerk maakte die donderdag als verrassing officieel bekend dat de  provincie Overijssel nog eens 50.000 euro beschikbaar zal stellen voor het realiseren van de laatste onderdelen uit het Dorpsplan van 's-Heerenbroek.


 


Door het planten van heggen en bomen en door de realisatie van ondergrondse afvalcontainers, heeft het plein van dorpshuis de Kandelaar een veel aantrekkelijker aanzicht gekregen. Ook is de toegang tot het gebouw aangepast. Verder is aan de zuidkant van de Kandelaar een terras aangelegd. Daarmee is opnieuw een belangrijk onderdeel uit het Dorpsontwikkelingsplan gerealiseerd.


'De kracht van Overijssel staat gelijk aan de kracht van de gemeenschap"', zo vatte Theo Rietkerk zijn toespraak voor de feestelike opening samen.


 


 


Proemepad


Dat geldt ook voor de opening van het Proemepad. Al langer bestond de wens voor de aanleg van een ommetje rond het dorp. Een eerste deel van dit ommetje is nu klaar. De naam refereert aan het vroegere Prumepad, dat pal achter de huizen aan de westkant van de Bisschopswetering langs liep. Vanaf dat pad vond de bevoorrading plaats met onder andere kolen. Het nieuwe Proemepad loopt door het boerenland en is mogelijk dankzij de medewerking van de families Van de Wetering en Koersen. Het startpunt is net buiten het dorp aan de Bisschopswetering (aan de kant van de polder). Dit punt is gemarkeerd met een klaphek en een bankje. Onderweg is een aantal bruggetjes met klaphekken gerealiseerd. Het eindpunt is op dit moment de Zwolseweg, ter hoogte de Schoolsteeg. Het is een wens om het laatste deel naar en vervolgens over de IJsseldijk ook nog te realiseren.


 


Hooiberg


Donderdag wordt ook de eerste gerestaureerde hooiberg opgeleverd bij de familie Bosch aan de Zwolseweg. In totaal worden de rieten daken van 9 boerderijen en 7 hooibergen en schuren in de directe omgeving van 's-Heerenbroek onder handen genomen. De provincie Overijssel heeft in het kader van de subsidieregeling voor cultureel erfgoed een bedrag 73.000 euro beschikbaar gesteld. De provincie vindt het belangrijk dat in een gebied, tegelijkertijd meerdere restauraties worden uitgevoerd in een zogenoemde gebiedsgerichte, gebundelde aanpak. Daarmee wordt een impuls gegeven aan het behoud van de identiteit van dorpen en streken in de provincie Overijssel. Nationaal landschap IJsseldelta is de bakermat geweest voor deze aanpak van de provincie: al eerder werd namelijk in de Polder Mastenbroek met succes het project Streekeigen Huis uitgevoerd.


 


 


Dorpsplannen


De provincie Overijssel stimuleert en ondersteunt kleine kernen om samen met de inwoners Dorpsplannen te ontwikkelen. Deze plannen leveren een bijdrage aan de vitaliteit en leefbaarheid van dorpen. In het gebied van Nationaal Landschap IJsseldelta hebben de meeste kernen inmiddels zo'n plan gerealiseerd. Zo ook in 's-Heerenbroek. Het eerste concrete resultaat daarvan werd in september vorig jaar al geopend: de compleet gerestaureerde doorrijschuur van de voormalige herberg "De Kroon", waarin een mini-museum is ondergebracht. De eerste tentoonstelling was in de afgelopen maanden gewijd aan wijlen weerman Jan Pellleboer, die in 's-Heerenbroek werd geboren. Op de deur van de doorrijschuur publiceerde hij zijn eerste weerberichten.