Grote twijfels over reparatieplan visrokerij Brunnepe

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG - Naast de behoeders van de oude visrokerij in Brunnepe heeft ook de Raad van State vraagtekens gezet bij het reparatie-bestemmingsplan Brunnepe-Oranjewijk voor deze visrokerij. Dit bleek maandag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag. Het plan maakt de bouw van een aantal woontorens mogelijk en daarvoor zouden de visrokerij en de twee bijbehorende woningen moeten plaatsmaken.

De Raad van State stak daar in 2007 een stokje voor. Volgens de Raad had de gemeente Kampen nagelaten om een onderzoek te doen naar de cultuurhistorische waarde van de visrokerij en de woningen.

Dat heeft de gemeente intussen gedaan. Maar volgens de beschermers van de visrokerij heeft het Gelders Genootschap in opdracht van de gemeente het zich erg gemakkelijk gemaakt. Er is namelijk ruim gebruik gemaakt van een onderzoek dat door deskundigen van de beschermers is uitgevoerd. Het Gelders Genootschap heeft feitelijk niet meer gedaan dan dit onderzoek overnemen en er een andere conclusie aan vastplakken, zeggen de beschermers.

Volgens de gemeente is hiermee desondanks voldaan aan de opdracht van de Raad van State om een cultuurhistorisch onderzoek te doen. En daarmee was de reparatie van het eerder vernietigde bestemmingsplan een feit.

Het Gelders Genootschap concludeert dat de twee woningen bij de visrokerij weinig waarde hebben en gesloopt kunnen worden. De visrokerij zelf is het wel waard om te behouden. Die zou verplaatst kunnen worden. Dat is goed mogelijk, aldus het Gelders Genootschap. In dat geval kan ook een woontoren op de plek van de visrokerij worden gebouwd.

De beschermers van de visrokerij spreken dit tegen. De gietijzeren fundering kan niet ongeschonden worden verplaatst en hoeveel alles mag kosten is evenmin bekend. Belangrijker vinden ze nog dat er geen enkele verplichting in het bestemmingsplan staat om de visrokerij op een andere plek te herbouwen.

De gemeente zegt wel dat de beschermers hem op zijn woord moeten geloven, maar juridisch is door de gemeente geen enkele garantie op herbouw op een andere plek gegeven. De gemeenteraad heeft niet eens overwogen om die garantie te geven, zo bleek bij de Raad van State.

Het is zeer de vraag of de Raad daarmee genoegen neemt. Duidelijk is namelijk dat de visrokerij volgens alle partijen moet worden behouden. Maar harde garanties zijn er dus niet. De Raad constateerde dat de gemeenteraad evenmin een garantie heeft gegeven over financiering van de herbouw. Ook over mogelijke herbouwlocaties is er geen absolute zekerheid.

De uitspraak volgt over zes weken.