Informatiebijeenkomst woninginbraken goed bezocht

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - De laatste tijd merkt de politie dat het aantal woninginbraken en insluipingen in IJsselmuiden toeneemt; met name bij ouderen. Daarom hebben Beter Wonen en IJsselheem woensdagochtend een informatiebijeenkomst over woninginbraken georganiseerd in zorgcentrum De Maarlenhof. De bijeenkomst werd door ruim zestig mensen bezocht.


De impact van een woninginbraak is groot. Het idee dat er onbekenden in huis zijn geweest, juist op die plek die veiligheid moet bieden, roept gevoelens van onbehagen op. Uiteraard doet de politie er alles aan om het aantal inbraken en insluipingen terug te dringen. Maar ook de woningcorporatie en de zorgaanbieder nemen hun verantwoordelijkheid. Zo organiseerden Beter Wonen en IJsselheem op woensdagochtend 30 november een informatiebijeenkomst in zorgcentrum De Maarlenhof.
Tijdens de bijeenkomst kregen genodigden (met name ouderen) tips en adviezen om het risico op een inbraak te verkleinen. Evert Jansen, voormalig inbreker die zijn leven al lang geleden heeft gebeterd, vertelde op intrigerende wijze over de werkmethodes en interessegebieden van inbrekers. Zijn verhaal maakte duidelijk indruk op de ruim zestig aanwezigen. Ook waren er diverse experts, onder wie wijkagent Jan Veenstra, aanwezig om vragen te beantwoorden.


 


Preventie


Een inbraak is niet altijd te voorkomen, maar men kan het risico wel verkleinen. Veel inbrekers zijn gelegenheidsdieven en willen snel 'scoren'. Ze hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. Goede buitenverlichting met sensoren en deugdelijk hang- en sluitwerk zijn goede maatregelen. Wat men beter niet kan doen: ladders naast het huis zetten, ramen open laten staan, briefjes met 'Ik ben even weg' ophangen en waardevolle spullen (zoals laptops, portemonnees en mobiele telefoons) zichtbaar voor het raam laten staan. Ook op de voicemail of op social media zoals Hyves, Facebook of Twitter melden dat men er even tussenuit is, wordt hartgrondig afgeraden. Ook inbrekers zijn actief op internet!


 


Toch iets verdachts gezien in de buurt? Bijvoorbeeld een onbekend persoon die aan deuren voelt of foto's maakt van bepaalde huizen? Auto's met inzittenden die zich vreemd gedragen? Via 0900-8844 kan men altijd melding doen van dergelijke verdachte situaties. Direct getuige van een inbraak? Bel dan direct 1-1-2. Op die manier kan de politie meteen in actie komen.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden