Kievit waarschuwt ouders voor alcoholgebruik onder jongeren

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Bij alle ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar valt volgende week een brief van de gemeente op de mat om hen te informeren over wat alcohol doet met opgroeiende kinderen. Met de Meivakantie - met Koninginnenacht, Koninginnedag en Bevrijdingsdag - voor de deur wil de gemeente aandacht vragen voor de risico's van alcoholgebruik bij kinderen en jongeren.

Het alcoholgebruik onder jongeren is volgens de gemeente nog steeds zorgwekkend. "Jongeren drinken op jonge leeftijd vaak en veel per keer. Alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar is zeer schadelijk, zo blijkt uit medisch onderzoek. Het verstoort de lichamelijke groei en vooral de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen gedrags- en concentratieproblemen ontstaan, met slechtere schoolprestaties tot gevolg. Dat kan zelfs een tot meerdere leerniveaus schelen."

Rol ouders
"Ouders denken vaak dat zij geen invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders die regels stellen aan alcoholgebruik, sterke invloed hebben op het drinkgedrag van hun kinderen. Hoe strenger de ouders zijn, des te minder er wordt gedronken. Ouders maken dus wel degelijk het verschil."

In de brief vraagt wethouder Lidi Kievit de ouders dan ook om met hun kind(eren) over de gevaren te praten. In de bij de brief gevoegde brochure kunnen ouders alles lezen over alcohol en opvoeding en krijgen zij tips om met hun kind(eren) in gesprek te gaan over alcohol.

Wethouder Kievit-Braakman: "Als gemeente maken we ons zorgen over het toenemende alcoholgebruik van de jeugd en vragen we aan alle betrokkenen aandacht hiervoor. Want alleen als alle partijen - jongeren, ouders, scholen en alcoholverstrekkers (sportkantines, cafetaria, supermarkten en slijterijen) - in actie komen, kunnen we het alcoholgebruik van jongeren inperken".

Het aanschrijven van de ouders is onderdeel van de regionale campagne 'Minder drank, Meer scoren' die plaatsvindt van 25 tot en met 29 april aanstaande. Onder het motto 'Minder drank, Meer scoren!' organiseren we diverse activiteiten en geven we extra publiciteit om de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. Het thema van deze campagneweek is 'Alcohol en Opvoeden'.