Acht maanden cel voor geweld met brandblusser

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


KAMPEN (jpz) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle acht maanden gevangenisstraf geist tegen de 32-jarige R.T. uit Kampen. De man smeet op 20 augustus vorig jaar zonder aanwijsbare reden een brandblusser door het raam van zijn buurman.


Daarmee maakte hij zich, volgens het Openbaar Ministerie, schuldig aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De buurman die vanaf zijn bank rustig televisie had zitten kijken, had het zware voorwerp vlak naast zich neer zien komen. Volgens de officier hadden alleen de glassplinters al flink letsel kunnen veroorzaken. De man werd naast de poging tot zware mishandeling, vernieling van de ruit verweten.

Bovendien zou hij op 19 augustus vorig jaar een bordje met 'verboden toegang' bij een Kampense stichting hebben vernield.

T. kampt al jaren met psychische problemen. In het verleden werd een zaak tegen hem al een keer geseponeerd vanwege deze gezondheidsproblemen. ,,Een andere keer werd hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard'', legde de officier uit. Psychiatrische klinieken in de omgeving zouden de man hebben opgegeven. ,,Ze zeggen alles al met hem te hebben geprobeerd.''

Omdat de Kampenaar in deze zaak licht verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard, is het niet mogelijk om hem gedwongen op te laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis. ,,Ik kan dus niet anders dan afstraffen'', vervolgde de officier.

De raadsman kon hier niets tegenin brengen. Zijn clit had hem niet gemachtigd om voor hem te spreken en de verdachte zelf was de grote afwezige tijdens de zitting. Dit tot verbazing van zijn advocaat.

Volgens de officier lijkt de verdachte nu te beseffen dat hij veel zaken kan afschuiven op zijn 'psychische handicap'. Hierbij verwees ze naar een eerder gemaakte opmerking van T. ,,De toekomst moet nu uitwijzen hoe het verder moet met hem. Voor nu houdt het binnen het strafrecht voor hem op'', besloot de aanklaagster.

Uitspraak over twee weken.