'In de Kas kan alles'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN -  Kijken, ruiken en proeven van de verschillende teelten en producten uit het mooie tuinbouwgebied in IJsselmuiden.  Dat kan weer op zaterdag 2 april van 10.00 tot 17.00 uur, tijdens de 34e editie van 'Kom in de Kas'. Dit grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw vindt plaats in diverse regio's in Nederland en ook in de Koekoekspolder zet een aantal groente- en plantenkwekers de deuren van hun bedrijf gastvrij open.


 


'In de Kas kan alles', is het thema van dit jaar. Bezoekers kunnen zelf zien hoe voedsel en plantjes groeien en krijgen bij diverse standjes nadere uitleg. Tijdens deze dag staat de techniek centraal. Zo is er informatie over de aardwarmteboring, die er komend jaar voor gaat zorgen dat meerdere telers in de Koekoekspolder nagenoeg zonder CO2 uitstoot kunnen gaan produceren. Er staan standjes van de deelnemende bedrijven en bezoekers kunnen proeven van diverse producten. Speciaal voor de kinderen zijn er spannende attracties,  zoals een  bungeejumptrampoline bij witlofkwekerij Brink, een demonstratie van Cumulus modelvliegtuigen en er is een mobiele broodbakoven.


 


Innovatief
De Nederlandse glastuinbouw is een sector die qua techniek en innovatie voorop loopt. Niet alleen bij de productie en groei van gewassen, maar ook in het omgaan met energie, meststoffen en gewasbescherming.


"Bezoekers krijgen ook uitleg over duurzaam telen en zien dat de tuinbouwers niet raak spuiten maar milieuvriendelijk en voedselveilig bezig zijn", vertelt bestuurslid van 'Kom in de Kas' Wilbert van den Bosch van paprikabedrijf Peppers Unlimited B.V, die vorig jaar meedeed. Hij merkt vaak dat er weinig besef is waar voedsel vandaan komt. "Kinderen denken dat tomaten uit een pakje komen, melk uit de fabriek en dat koeien, net zoals in de Milka- reclame, paars zijn."


 


Bij Kom in de Kas, dat vorig jaar vijftienduizend bezoekers trok, krijg je een kijkje achter de schermen van de Nederlandse glastuinbouw (zie: www.komindekasijsselmuiden.nl).


Deelnemende bedrijven zijn: paprikabedrijf De Tuindershoek (Verkavelingsweg),  Bloemenkwekerij De Ruiter/ van den Belt (Tuindersweg), komkommerkwekerij W. Limburg Tuinderij (Hagendijk), Aardbeienkwekerij Richard en Annet Kalter (Koekoeksweg), Tomatenkwekerij van den Belt (Tuindersweg),  Witlofkwekerij Brink (Tuindersweg) en Boomkwekerij Rozendaal (Tuindersweg). De bedrijven zijn herkenbaar aan de grote ballonnen. Bezoekers wordt aangeraden zoveel mogelijk op de fiets te komen. In verband met een goede doorstroming en ter voorkoming van filevorming is er een eenrichtingsroute gemaakt.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.