Zoektocht naar Jan Bos

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN -   Het is zondag 4 maart 1945 als de 19-jarige Jan Bos en een paar vrienden nabij Kampen een stoffelijk overschot in het IJsselmeer zien drijven. Het blijkt om de Amerikaanse vlieger Bennie Tillotson te gaan, een van de bemanningsleden van de Amerikaanse B-24 'Liberator'bommenwerper die op 21 november 1944 bij de monding van de Eem tusen Huizen en Spaenburg in het IJsselmeer is gestort.  Een dag later wordt hij begraven op de Algemene Begraafplaats in Kampen (plot 10.4) naast twee andere Amerikaanse vliegers die tot dezelfde bemanning horen die enkele weken daarvoor nabij Kampen zijn gevonden.
Nabestaanden zijn nu op zoek naar Jan Bos die na de oorlog gecorrespondeerd heeft met de nabestaanden. Mensen die hem kennen of gekend hebben kunnen zich tot de redactie (redactie@brugmedia.nl) wenden onder vermelding van 'Zoektocht naar Jan Bos'.


Als een  Amerikaanse B-24 'Liberator' bommenwerper op 21 november 1944 neerstort in het IJsselmeer weten alle negen bemanningsleden het vliegtuig per parachute te verlaten. Maar zeven van hen worden door de sterke zuidwesten wind teruggedreven en komen in het IJsselmeer terecht. Ondanks pogingen van vissers uit Spakenburg en Bunschoten om hen te redden, komen zij om het leven. Kort daarna vriest het IJsselmeer dicht. Tussen februari en april worden de stoffelijke resten van alle zeven vliegers langs de oostelijke kust van het IJsselmeer gevonden.


Onderzoek en boek
De twee andere vliegers landen veilig met hun parachute op het land en worden door de ondergrondse ondergebracht in Eemnes en Blaricum waar zij tot aan de bevrijding verborgen worden gehouden.
Kort nadat Bennie Tillotson is gevonden wordt Jan Bos in het ziekenhuis opgenomen. Hij is er ernstig aan toe. Een verpleegster (A.M. Jansen, Boelestraat 18, Kampen) neemt na de oorlog contact op met een van de families in Amerika. Niet lang daarna neemt Jan (J.F. Bos, Grossier, Oudestraat 56, Hofstraat 31, Kampen) de correspondentie over, waarbij hij ook in contact komt met familieleden van andere bemanningsleden.De stoffelijke resten van de twee andere bemanningsleden Lewis Hoyal en John Todd, worden in maart 1946 overgebracht naar een militaire begraafplaats in Belgi. Het stoffelijk overschot van Bennie wordt pas in 1949 via Belgi overgebracht naar Amerika en begraven op Arlington National Cemetery, nabij Washington DC. In het begin van de jaren tachtig wordt door leden van de Historische Kring Eemnes een uitgebreid onderzoek gedaan naar het neerstorten van het toestel.  Enkele maanden geleden werd een van de onderzoekers benaderd door Michelle Cahill, een nicht van John Cahill met het verzoek om meer informatie te geven over haar om het leven gekomen oom.  John Cahill was de radiotelegrafist en zijn stoffelijk overschot werd op 3 februari 1945 de haven van Bunschoten binnengebracht door schipper Dirk Bos van de botter BU-38. Thans ligt hij begraven op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats Margraten in Limburg.Michelle beschikt over enkele brieven van Jan Bos en van zijn familie die met haar oma en opa - de ouders van John - gedurende enkele jaren na de oorlog met elkaar correspondeerden. Vijf van hun zonen gingen in militaire dienst en naast John keerde ook Tommy, zijn twee jaar oudere broer, niet terug. Tommy sneuvelde in februari 1945 toen zijn B-25 Mitchell, waarin hij als navigator vloog, neerstortte in het noorden van Itali.
Michelle en familieleden zijn momenteel bezig om met het materiaal waaronder  brieven en foto's  waarover zij beschikken, over de vijf broers een boek samen te stellen en zijn naarstig op zoek naar meer informatie. In de jaren vijftig is veel materiaal verloren gegaan toen het huis van hun oma door een brand verloren ging.
Graag zou Michelle weer in contact komen met Jan Bos, zijn familieleden of de verpleegster mevrouw A.M. Jansen.  Wie over informatie beschikt kan zich wenden tot de redactie (redactie@brugmedia.nl).

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41