Mastenbroek rockt

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

MASTENBROEK - De Oude wetering 107 a in Mastenboek rockt op 10 juni. In de weide hebben de pony's dan plaatsgemaakt voor 'Zwarte Cross-tafelen' en kan iedereen tijdens PolderRock van 20.00 tot 24.00 uur genieten van de coverbands Ol' Deezer, B.Z.A. en Rainbow in the dark.

"Het begon eigenlijk als een geintje", lacht Tini van Ittersum, die samen met Leo Ubink en Kees Kwakkel het initiatief nam tot Polderrock. "We gingen altijd veel naar concerten en op het Oranjefestival van 2006 in 's-Heerenbroek bedachten we dat we zelf ook wel een soort festival konden organiseren." En zo geschiedde. In juli 2007 startte in Mastenbroek het eerste PolderRock- evenement, dat wel vierhonderd mensen aantrok.



Opbrengst voor Stichting Afrika 2007
"Omdat ik bij de stichting Afrika 2007 zat, besloten we de opbrengst van het festival aan het goede doel te schenken", meldt Van Ittersum. "Hierna hebben we ook de stichting PolderRock opgericht, die eens in de twee jaar een festival voor een goed doel organiseert. Dit jaar gaat het geld naar bejaarde mensen die zo'n 150 km vanaf het Zuid-Afrikaanse Pretoria wonen. Ze zijn erg slecht gehuisvest en met het geld van PolderRock kan bijvoorbeeld een deel van de sanitaire voorzieinigen worden betaald. Maar we hebben bijvoorbeeld ook wel eens een festival georganiseerd waarbij de opbrengst naar stichting KiKa gaat."
De stichting PolderRock werkt met dertig vrijwilligers. "Ook de bandjes treden gratis op", vertellen de organisatoren. "Wij zorgen wel voor de reiskostenvergoeding en ze kunnen hier voor het festival begint gezellig mee-eten."
De muziek is bewust heel toegankelijk gehouden. De uit de omgeving komende bandjes spelen covers van groepen als Metallica, ACDC en Iron Maiden. En de presentatie is in handen van 'Raarbaard', hij maakt zelf ook muziek en is een vriend van Ubink.
 
Gemoedelijk sfeer en Polderworst
Ook als je niet van rockmuziek houdt, is het volgens Van Ittersum de moeite waard om te komen.  "Veel mensen bezoeken PolderRock ook voor de gezelligheid, er staat hier een bar met bier en frisdrank en er wordt heerlijke polderworst (een soort rookworst-red.) verkocht."
Voordat het concert om 20.00 uur begint kan het bezoek om 19.30 uur genieten van de 'Trekkertrek-demonstratie'. "Het is niet precies wat je denkt wat het is", lacht Ubink mysterieus. "Hoe het er precies uit gaat zien verklap ik niet, dat blijft nog even een verrassing..."
Dat PolderRock juist bij de boerderij aan de Oude wetering wordt gehouden, is geen toeval. "In deze buurt wordt niet zoveel georganiseerd en hier hebben we de ruimte", zo weet Van Ittersum. "In de ponyweide komt een grote podiumwagen te staan en een bar. En we hebben t- shirts met ons logo laten drukken."  
Het evenement trekt niet alleen mensen uit de Mastenbroekpolder maar ook uit bijvoorbeeld Zwolle, Genemuiden en Kampen. "Ook de buurman van zeventig had flinke schik", lachen de organisatoren. "Er hangt hier een heel gemoedelijke sfeer." Bovendien zijn er volgens de organisatoren in al die jaren nooit incidenten geweest en is er nooit geklaagd over geluidsoverlast. "Bij de soundcheck waren er een flink aantal decibellen maar de dieren bleven rustig, ze vonden het vast leuk", grapt Van Ittersum over het afgelopen PolderRock evenement. "De koeien gaven geen kick. Mischien zijn het wel rockliefhebbers..."

Om PolderRock 2011 mogelijk te maken, heeft de stichting al diverse bedrijven gevraagd ze te sponsoren. Wie dit evenement voor het goede doel ook wil sponsoren kan kijken op: www.polderrock.nl