Rubriek: Raadspraat D66

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De Brug biedt de politieke partijen van de Kamper gemeenteraad in 2012 de mogelijkheid om een column in te sturen. Iedere week is een andere partij aan de beurt. Deze week de bijdrage van Pascal Jacobs fractievoorzitter van D66.



"
De logica van de burger volgen


Eindelijk was er vorige week die langverwachte aftrap van het wijkgericht werken. Tientallen mensen van tal van organisaties die iets voor of door Kampenaren doen, waren bijeen om te ontdekken hoe ze samen met de gemeente vorm konden geven aan burgerbetrokkenheid. Terecht prees initiatiefnemer Jan Willem Schutte de vele gemeentelijke inspanningen om via wijkschouw, -budget, -platform of wijkcoördinator de burger te consulteren of te activeren. Tegelijk roemde de preses van de ChristenUniefractie de inzet en betrokkenheid die zovele burgers en organisaties nu al hebben bij hun buurt, hun hobby of hun gemeente.


 




Inderdaad, die inzet is geweldig. Maar regelmatig lezen we in de kranten hoe het weer eens mis ging. De gemeente die geen asfalt maar klinkers in de straat legt, ondernemers die geen snars meer begrijpen van de afgesproken parkeermaatregelen die alsmaar uitblijven en burgers die het uitzicht op een poepveldje niet kunnen verkroppen. De frustraties tussen burgers en bestuur lopen soms hoog op.

Hoe kunnen we al die onnodige boosheid voorkomen? 'Zeggen wat je doet, doen wat je zegt, en daarnaast: De logica van de burger volgen.' Die boodschap was een van de belangrijkste uitkomsten van deze praatsessie. Ik moest denken aan de doelstelling waarmee D66 in 2010 de verkiezingen inging: De weg plaveien voor een nieuwe politiek. Een politiek van duidelijkheid, daadkracht, openheid, transparantie en echte burgerbetrokkenheid. Dat klinkt lekker, maar 'the proof of the pudding is in the eating'. Tot nu overheerst bij veel bewoners vooral die bittere nasmaak. We hebben er vanuit de oppositiebankjes soms tot vervelens toe op gehamerd en gevraagd om maatregelen. Nu, halverwege de zit, komt er dan eindelijk beweging.

Uit de beraadslagingen bleek dat we veel praten in termen van participatie. Maar als puntje bij paaltje komt is de gemeentelijke organisatie al dat geluister en ge-vergader weer vergeten. Dan doen we als gemeente gewoon wat ons op dat moment logisch lijkt. Heb je net die afspraak met die wethouder gemaakt over de nieuwe straatinrichting, banjert zo'n ambtenaar er dwars doorheen. Heeft de raad besloten over een nieuw speeltuinbeleid, dan beseft u dat pas op het moment dat de speeltoestellen in uw straat plotseling worden weggehaald.

Zeggen wat je doet, doen wat je zegt, en daarnaast: De logica van de burger volgen. Dat is dus precies wat we als gemeente maar al te vaak niet doen. Gemeente, burgers en al die organisaties lijken vooral druk met zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten, doen en denken.  "We missen de structuur", gaf wethouder Lidi Kievit volgens mij terecht aan. Maar daar moeten we nog iets aan toevoegen: burgerparticipatie zit nog niet in onze genen. We staan dus aan het begin van een lange weg die we onvermijdelijk moeten inslaan.


Oh ja....! Wist u dat de wijkcoördinator op termijn wordt wegbezuinigd? Tijdens de bijeenkomst wijkgericht werken bleek al snel dat zo'n aanspreekpunt voor bewoners, die makelaar en schakelaar met de gemeentelijke organisatie, absoluut noodzakelijk is om van wijkgericht werken een succes te maken. Dat beetje structuur hebben we in ieder geval nodig. Laten we daar geen streep door zetten."


Pascal Jacobs, fractievoorzitter D66.



 


 


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 4 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Vermiste vrouw in Emmeloord mogelijk op de bus gestapt naar Kampen 112 23 apr, 15:08
Hoogwater langs het Zwarte Water bij Genne, 28 december 2023.
Nieuw project over Overijsselse watersnoodramp van 1825 Algemeen 23 apr, 14:09
Van links naar rechts: Johan van Heerde van KIJG, wethouder Richard Boddeus, burgemeester Eddy Bilder en Henk Leidekker. Op de achtergrond voorzitter Gerrit Visscher van KIJG.
Record aantallen jonge paling in Kampen en Zwartewaterland Algemeen 23 apr, 14:03