Economische zelfredzaamheid centraal tijdens Internationale Vrouwendag

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages


KAMPEN - 'Zij wil vooruit!', is het thema dat de Vrouwenraad Kampen uitkoos voor de honderdste verjaardag van Internationale Vrouwendag. Tijdens een middag- en avondprogramma in de Hanzestad en het Prisma staat op donderdag 8 maart het stimuleren van de economische zelfredzaamheid centraal.


In een periode waarbij steeds meer mensen moeten rondkomen van een minimuminkomen, wil de stichting zorgen voor meer bewustwording. "Het is nog steeds zo dat meer dan de helft van de vrouwen financieel afhankelijk is van hun levenspartner", stelt secretaris van de Vrouwenraad Marja Boorsma.  "Maar het is toch veel leuker en verstandiger om voor jezelf te kunnen zorgen?!"


 


Kansen pakken
Natuurlijk is er de afgelopen eeuw wel wat veranderd voor de positie van vrouwen. "In 1912 werd nog voor het kiesrecht gestreden.  Maar het heeft nog tot de jaren zeventig geduurd voordat een vrouw na haar zwangerschap gewoon met haar baan door kon gaan", meldt Palland.


 


"In deze tijd hoeft er niet meer gevochten te worden en er is geen kostwinnersmodel meer in Nederland. Het gaat er nu om zelf je kansen te pakken."


 


Samenwerken
"Omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt is het belangrijk dat we het met zijn allen doen", meldt Palland. "Zo zou je de buurvrouw kunnen voorstellen, bij uitval van de reguliere oppas, een keer op haar kinderen te passen als ze moet werken."  En dat samenwerken en van elkaar leren, komt ook terug in het programma op Internationale Vrouwendag. Zo vertellen vrouwen uit de Duitse partnerstad Soest 's middags vanaf 14.30 uur in de Hanzestad over hun hun economische positie. Het avondprogramma is in samenwerking met stichting Cares georganiseerd en wordt gehouden in het Prisma gebouw aan de Marinus Postlaan 1. Vanaf 19.30 uur staan drie Kamper powervrouwen in de spotlights. Allemaal sterke vrouwen, zoals fractievoorzitter van de PvdA,  Xandra Koster, Fati Stil die een kledingreparatiezaak heeft en Korry Bos, een competentieadviseur met een eigen bureau. Vanaf 20.00 uur start de infomarkt waar diverse bedrijven aan deelnemen en het speeddaten. Hier kunnen vrouwen dan oefenen met sollicitatiegesprekken, want ook dat is nodig. "Mannen hebben nog steeds meer lef bij het solliciteren en onderhandelen is voor veel vrouwen moeilijk", weet Palland die zelf in de uitzendbranche werkzaam is. "Ook worden ze nog steeds slechter betaald in dezelfde functies."


Als ode aan de vrouw en wat zij in de afgelopen eeuw allemaal bereikt heeft, is het om 20.30 uur tijd voor een historische modeshow.
Na de bijeenkomst wordt er middels mailadressen samen met Cares gevalueerd en gekeken waar nog behoefte aan is.


 


Bewustwording
"Uiteindelijk gaat het allemaal om bewustwording", onderstrepen Palland en Boorsma.  Vrouwen hebben volgens hen nog vaak te weinig kennis van financi en zijn zich niet bewust van de consequenties. "Minder werken betekent ook minder pensioen. Ook is het belangrijk huwelijkse voorwaarden goed te regelen. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding."


 


"Een man zou het moeten stimuleren als een vrouw s' avonds een cursus wil doen en waarom moet het steeds de vrouw zijn die thuis blijft? Een gelijke rolverdeling zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn", vindt Palland.


Eigenwaarde
Wat is er mede door de Vrouwenraad Kampen de afgelopen jaren bereikt? "We hebben nu twee vrouwelijke wethouders in Kampen", meldt Boorsma. "En landelijke hebben meer vrouwen een hogere opleiding gevolgd.  Steeds meer vrouwen stappen uit de schaduw."


De Vrouwenraad wil als intermediair een grote groep bereiken, vrouwen met elkaar in contact brengen en ze bewust maken van hun keuzes.
"Vrouwen zijn altijd de underdog geweest, "stelt Palland.  "Misschien heeft het ook te maken met hun eigen instelling, dat het niet vrouwelijk is om op je strepen te staan. Maar economische zelfredzaamheid is belangrijk en kan betekenen dat je bijvoorbeeld niet meer in een relatie hoeft te blijven als het niet meer werkt. Ook zorgt het voor een groter gevoel van eigenwaarde. Ik las laatst in een roman van Isabel Allende iets heel toepasselijks", sluit Palland af. 'Geen vrijheid zonder financile onafhankelijkheid!'."