Mata Hari mikt op 'het gevoel van toen'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - "Muziek houdt je jong. We zijn drietwintig jaar verder, maar in de oefenruimte ging alles vanzelf". Gitarist Wim Duiveman is enthousiast. Op 30 december staat hij met dezelfde muzikanten als waarmee hij in 1988 de band Mata Hari begon, op het podium voor een reünie-optreden. De repetities verlopen voorspoedig. "Spelen verleer je niet. Gitarist, Gerry Bastiaan, is inmiddels 73 jaar, maar druk hem een gitaar in de handen en er rolt zonder problemen een foutloze Apache uit", lacht Duiveman waarna hij vrolijk de melodie van het Shadows-nummer neuriet.

Voor de geschiedenis van de Kamper band Mata Hari moeten we terug naar de jaren zestig. Een tijd waarin de jeugd van Kampen elkaar nog ontmoette in danszalen tijdens een beschaafde cha-cha-cha of quickstep. De avonden werden dikwijls begeleid door showbands zoals de Kamper band The Sturgeons die onder leiding stond van Joop Aalbers. Na wat bandwisselingen maakten enkele leden van het toekomstige Mata Hari ook deel uit van deze band. Bandleider Aalbers leidde de band met strakke hand en garandeerde zo muzikaal vakmanschap.

"Het was allemaal alleen wel wat braafjes", aldus Duiveman voorzichtig. "We speelden met veel plezier in deze band, maar op een bepaald moment wilden sommige leden wel eens wat anders. Iets moderners vooral. Hieruit kwam Mata Hari voort".

Bluegrass
Mata Hari was vanaf het begin een succes en trok driemaal per week per tourbus het land in om op te treden. Duiveman denkt dat dit mede te danken was aan de sound van de band. "Wij brachten iets dat je niet vaak hoorde in het bruiloftcircuit. Dat kwam mede dankzij de verschillende muzikale achtergronden van de bandleden. Ik kom bijvoorbeeld voort uit de bluegrass-traditie. Daarin is precieze samenzang enorm belangrijk. Ik was erg gedreven om dit er bij Mata Hari ook in te brengen. Daar memoreerde een van de bandleden mij laatst nog aan. Hij zei: 'Door jou zaten we soms hele avonden op een refreintje te oefenen'. We probeerden de meerstemmigheid echt tot een kunst te verheffen."

Het initiatief voor de reünie is genomen door zangeres Hilde Boers. Het contact met enkele bandleden was verwaterd en ze wilde weer eens weten hoe het met iedereen ging. Boers: "Ik dacht 'waarom niet iets organiseren? Dan zien we elkaar weer eens, kunnen we samen spelen en herinneringen ophalen."

Het idee sloeg aan en de band dook enthousiast de oefenruimte in. "Het klonk meteen als vanouds", vertelt Duiveman. "Je merkt duidelijk dat we als muzikanten gegroeid zijn. Het ging eigenlijk nog beter dan vroeger. Iedereen luistert beter naar elkaar."

Foute muziek
De band Mata Hari richtte zich eind jaren tachtig op het repertoire dat toen modern was, tijdens de reünie spelen de veteranen dit repertoire weer. "En het leuke is dat die nummers nu eigenlijk hopeloos verouderd zijn. Er zit materiaal tussen dat geen enkele zichzelf respecterende band tegenwoordig meer durft te spelen. 'Geht nicht in die stadt' bijvoorbeeld, of dat zwijmelnummer van Dirty Dancing met Patrick Swayze. Het is allemaal erg fout, maar uit nostalgisch oogpunt is het prachtig. We willen dat gevoel van toen weer oproepen."

De reünie is bedoeld voor iedereen die de band ooit heeft zien spelen, maar vooral voor echtparen op wiens bruiloft de band optrad. "Zij mogen ook gratis naar binnen", aldus Duiveman. "Als ze met een foto kunnen aantonen dat wij tijdens de trouwerij gespeeld hebben, krijgen ze gratis toegang."

Het optreden vindt plaats op vrijdag 30 december in Snookercentrum De Hagen. De band begint om 21.00 uur. Maria Goosen, bekend van The Voice of Holland, geeft tijdens deze avond een gastoptreden. Het optreden bijwonen kost vijf euro.

(door Nick de Vries)

Fotobijschrift: Links de leden van de band in de jaren tachtig. Rechts de bandleden nu.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.