Tweede cultuurcafe groot succes

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages


KAMPEN - Na een succesvol Cultuurcafe in 2010 werd op donderdag 14 juli voor de tweede keer een Cultuurcafe georganiseerd.


Het Cultuurcafe is een informele netwerkbijeenkomst voor vertegenwoordigers van culturele organisaties en individuele cultuurmakers/kunstenaars. Doel is deze mensen met elkaar in contact te brengen zodat ze samen op kunnen trekken, verantwoordelijkheden kunnen delen en afstemming kunnen zoeken. Uitgangspunt hierbij is dat men van elkaar weet wat men doet en hierover met elkaar in gesprek gaat. Het centrale thema voor deze bijeenkomst was 'Cultuurparticipatie'.

Het was een succesvolle bijeenkomst met een opkomst van ruim zestig organisaties en individuele cultuurmakers/ kunstenaars. Onder meer werd teruggekeken op de successen die afgelopen jaren zijn behaald op cultureel vlak, zoals de komst van het Stedelijk Museum, de realisatie van het Servicepunt Amateurkunst, de komst van een aanspreekpunt cultuureducatie in Quintus, de nieuwe structuur en extra budget voor cultuureducatie (voormalig Kunst & Kind) en het besluit van de raad tot de oprichting van een Jeugdcultuurfonds. Via dit fonds kunnen kinderen uit lagere inkomensgroepen deelnemen aan cultuur, bijvoorbeeld door het volgen van muzieklessen. Hiermee wil de gemeente cultuur laagdrempelig houden.


Ook werd stilgestaan bij toekomstige ontwikkelingen; zoals de voorgenomen plannen voor de realisatie van een Cultuurcentrum in de Van Heutszkazerne en de renovatie van de Stadsgehoorzaal.


 


Janita Tabak, wethouder van onder meer Cultuur, over de avond: "We mogen concluderen dat er op cultureel gebied al heel veel te doen is in Kampen, maar dat we vooral actief moeten blijven om de deelname van Kampenaren aan cultuur te bevorderen. Het Cultuurcafe zal daar zeker een bijdrage aan leveren".


 


Presentatie onderzoek Cultuurdeelname


Tijdens de  bijeenkomst werd onder meer het onderzoek 'Cultuurdeelname Kampen 2010' uitgereikt en toegelicht. De gemeente Kampen heeft de ambitie om de cultuurdeelname van inwoners van Kampen te vergroten. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan het bezoek aan bijvoorbeeld een theater, bioscoop of museum, maar ook aan het deelnemen aan culturele activiteiten, zoals schilderen, muziek maken of toneelspelen. Om de cultuurdeelname van Kampenaren in beeld te brengen, heeft de gemeente Kampen daarom in 2010 een nulmeting uitgevoerd. Van de 3.000 inwoners van 18 tot 80 jaar die steekproefsgewijs zijn benaderd, hebben 583 personen deelgenomen. Dit is een respons van 19,4%.


 


Highlights uit het onderzoek


Van de respondenten bezoekt 68% van de inwoners jaarlijks een of meerder malen een culturele voorstelling of voorziening binnen of buiten Kampen. Als we alleen kijken naar culturele voorzieningen in Kampen, dan wordt het vaakst een bezoek gebracht aan de bioscoop, de bibliotheek, de Stadsgehoorzaal, het Stedelijk Museum en Quintus. Dat zijn ook de voorzieningen waarvan veel respondenten zeggen dat ze heel blij zijn dat die in Kampen gevestigd zijn. Omdat het lekker dichtbij is, ze tevreden zijn over het aanbod, en het ook een verrijking is voor de stad.


Van de respondenten heeft 42% in de afgelopen 12 maanden culturele activiteiten gedaan in hun vrije tijd. De meest populaire activiteiten zijn zingen, muziek maken/ spelen. Iets minder dan de helft doet aan culturele activiteiten in georganiseerd verband, waarvan 19% ingeschreven bij een instelling voor kunstzinnige vorming (waarvan ruim de helft bij Quintus) en 35% lid van een vereniging, club of gezelschap. Verreweg de meesten zijn lid van een koor. Ook een orkest, kapel of fanfare werd vaak genoemd, evenals een zang- of muziekvereniging.


13% van de respondenten geeft aan iets te missen op het gebied van culturele voorzieningen. Hierbij worden onder meer genoemd: (grote) muziekconcerten en -festivals, een (groot) poppodium, musicals, discotheek/dansfeesten, cultureel festival met kunst en cultuur, (culturele) evenementen, bepaalde musea en voorstellingen op zondag.


 


Uit het onderzoek kwamen ook idee naar voren om het aanbod van culturele voorzieningen in Kampen te verbeteren. Te denken valt aan:  onder andere: laagdrempelig maken van cultuur, de historie van de stad benadrukken, het realiseren van een poppodium, meer mooie festivals.


Ook geeft men aan het belangrijk te vinden dat er voldoende voorzieningen zijn voor de jeugd/ jongeren. Als suggesties worden onder meer gedaan: het gezamenlijk inkopen van schoolvoorstellingen, het realiseren van uitgaansgelegenheid, een kijk- en doepark voor kinderen ontwikkelen, meer aanbod gericht op de peuters en kleuters qua muzikale ontwikkeling, etc.


 


 


Cultuurinkampen.nl
Met de komst van de culturele website www.cultuurinkampen.nl, is de mogelijkheid om kennis te nemen van wat er zoals te doen is op cultureel vlak in de gemeente flink uitgebreid. Dit sluit goed aan bij het gegeven dat een deel van de respondenten in het onderzoek aangaf dat er meer promotie voor cultuur mag zijn. De site wordt beheerd door de bibliotheek en werd tijdens de bijeenkomst gepresenteerd aan de aanwezigen.


Naast de presentatie van het onderzoek Cultuurdeelname werd tijdens de bijeenkomst de cultuuragenda  gepresenteerd en konden aanwezigen kennismaken met de provinciale cultuurmakelaar. Met het programma Cultuurdeelname wil de provincie het actief deelnemen aan kunst en cultuur stimuleren. Dit doen ze onder andere door cultuurmakelaars in te zetten. Gemeenten, verenigingen, scholen en particulieren kunnen een beroep doen op de cultuurmakelaar in hun gemeente.