College ’geschrokken’ van bodem spaarpot gemeente

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN – De begroting van de gemeente Kampen is sluitend. Dat was het goede nieuws, want het houdt allemaal niet over. De algemene reserve, een spaarpotje dat aangesproken kan worden bij onverwachte tegenvallers, is leeg. Vijf miljoen had er in moeten zitten, maar die ambitie is niet gehaald. Iedere onverwachte financiële tegenvaller zorgt nu voor grote problemen en er zijn nogal wat onzekerheden. Wil de gemeente uit dit dal komen, dan moet het geholpen worden door externe factoren. De economie moet aantrekken en ondertussen moet de gemeente zelf alle meevallers in de spaarpot stoppen.

De toon van Wethouder Martin Ekker bij de presentatie van de begroting was bezorgd. Het sluitend maken noemde hij ’gemartel’, het potje voor noodgevallen zit rond de nullijn, dat is ’onaanvaardbaar laag’, ze zijn ervan ’geschrokken’. Bovendien verwacht hij dat de provincie hierover nog wel een ’pittig woordje met de gemeente wil wisselen’. Op dit moment voldoet de begroting echter wel aan alle eisen, dus in code rood verwacht de wethouder niet te komen. ”Het is dan wel van belang dat we daadwerkelijk alle lichtpuntjes gebruiken voor de algemene reserve.”

De begroting is sluitend, maar het is net aan. De spaarpot is leeg. Iedere tegenvaller, vormt een bedreiging. Dat terwijl er nog veel onzeker is. Het Rijk geeft nog weinig duidelijkheid over de gelden die de gemeente uit de Algemene uitkering Gemeentefonds kan verwachten. Het Rijk hanteert telkens andere rekenmodellen die de ene keer ongunstig en dan weer iets gunstiger uitvallen. Tegelijkertijd krijgt de gemeente er veel taken bij in het Sociaal Domein. Ook hier is nog niet alles uitgekristalliseerd.

Dorp Reeve

Dan is er tenslotte nog de uitspraak van de Raad van State over dorp Reeve die als een meteoor op gemeente af lijkt te komen. Het is voor de spaarpot te hopen dat hij mist en dat Raad overtuigd raakt van de noodzaak van woningbouw in dit gebied. Een negatieve uitspraak zal een catastrofaal gat van enkele miljoenen in de begroting slaan.

Overigens zou het verwerpen van het bestemmingsplan niet betekenen dat er definitief niet gebouwd mag worden in het bypassgebied. De gemeente kan als de bypass er komt, een nieuw bestemmingsplan aan de raad voorleggen, aangepast aan de dan geldende woningbehoefte. Het is echter nog de vraag of de woningbehoefte in de nabije toekomst zo groot wordt, dat bouwen gerechtvaardigd is.

Een lege spaarpot, een onzekere toekomst, tijd voor flinke bezuinigingen? Dat is wat de wethouder betreft geen optie en ook nog niet nodig. ”We hebben al behoorlijk veel bezuinigd. We zijn tot levend vlees gaan snijden. Als je nog zo’n slag wil maken, dan snijd je nog eens in levend vlees.”

Hoe zorgt de gemeente er dan voor dat het noodpotje weer, de met de raad afgesproken, vijf miljoen euro gaat bevatten? Allereerst door in 2016 geen ongepland geld uit te geven. Alleen bestaande plannen worden uitgevoerd. Voor de gemeenteraad is er geen speelruimte. Daarnaast worden alle financiële meevallers direct in de spaarpot gestopt.

Economie

Zelfs met dit sobere beleid duurt het nog jaren duren voordat de buffer de vijf miljoen aantikt. De wethouder heeft zijn hoop gevestigd op iets dat hij niet onder controle heeft: de economie. Na vijf economisch zware jaren, ziet hij een lichtpuntje, een licht economisch herstel. Hij hoopt op wat meevallers vanuit de grondverkoop en de huizenverkoop. ”Het grondbedrijf lijkt weer wat perspectief te bieden.”

Is het dan enkel kommer en kwel binnen de gemeentegrens? Wat Ekker betreft valt dat nog wel mee. Lopende zaken worden gewoon uitgevoerd en daar zitten bijzondere projecten tussen. ”Collega’s uit andere gemeentes reageren vaak verbaasd als ze horen dat Kampen in deze tijd toch nog een nieuw zwembad neerzetten. Dat zien zij als een luxe.”

Andere projecten die doorgaan zijn: de vervanging van de nieuwbouw van de Koningin Emmaschool, de restauratie van het gevelwerk van de boventoren, de investeringen in aanleg en onderhoud van de rioleringswerken, de ondersteuning van bewonersinitiatieven van ’Buurt aan zet’, het verwijderen van asbest uit schoolgebouwen, het verstrekken van startersleningen voor de woningbouw en het opstellen van de businesscase voor een gezamenlijk havenbedrijf met Meppel en Zwolle.

Op één punt wordt wel afgeweken van al begrote kosten. De onlangs voorgenomen verzelfstandiging van Quintus, wordt ondanks de hoge prijs, gewoon uitgevoerd. Dit omdat het de gemeente ook veel geld gaat besparen.

De commissie bestuur en middelen buigt zich op 2 november over de begroting. De gemeenteraad doet dit op 10 november en op 12 november tijdens respectievelijk de algemene beschouwingen en de besluitvorming.